Ingredienser 8 apelsiner * 3 msk lönnsirap, eller mer efter smak 2 1⁄2 cm stycke ingefära, eller mindre efter smak 1 grönt äpple 1 rött äpple Instruktioner Skär topp och botten från apelsinerna. Skär bort skal och vita delen. Arbeta över en skål för att samla juicen och skär ut varje klyfta från apelsinerna….
Recipe Category: sallad
Haricots verts-sallad
600 g haricots verts 1 röd lök 100 g Violife greek white 1 dl svarta oliver 50 g bladpersilja ½ citron 2 msk pinjekärnor salt efter smak Koka bönorna. Skala och skiva rödlöken. Skölj och hacka bladpersiljan. Skär greek white-osten i tärningar. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Pressa citronen….
Läcker fänkåls- och äppelsallad
1 liten fänkål 1 litet äpple 45 g rucola 1 msk färskpressad citronsaft 2 msk olja ½ tsk salt ev. valnötter Skiva fänkål och äpple tunt (gärna med en mandolin). Tillsätt rucolan. Rör ihop citronsaft, olja och salt i en separat skål. Vänd ihop med salladen. Servera genast. Valfritt: Rosta valnötter till garnering (rosta i…
Sallad med rödbetor och surkål
Ingredienser 500 g rödbetor ½ liten lök 1 äpple 2 – 3 dl surkål ½ tsk ingefärapulver 100 g Fetaost alternativ, Violife Instruktioner Skala rödbetor och lök. Kärna ur äpplet. Finriv rödbetor, lök och äpple. Blanda väl med surkål och ingefära. Skär osten i små kuber. Lägg i salladen och blanda väl.
Grönkålsallad
1 påse grönkål (ca 150 g) 3–4 klementiner 50 g granatäppelkärnor 50 g valnötter 50 g dadlar eller russin olja ½–1 tsk salt Hacka grönkålen och krama den med händerna. Hacka valnötter. Kärna ur dadlarna och dela dem i mindre bitar (eller använd russin). Skala klementinerna och dela varje klyfta i två. Skala granatäpplet eller…
Brysselkål med fetaost och granatäpple
300 g brysselkål (helst färsk men fryst fungerar också) veganskt smör och olivolja 2 msk lönnsirap ½ paket Violife fetaost 1 dl finhackad persilja finrivet skal från 1 citron 2 msk pressad citron granatäppelkärnor (färska eller frysta) flingsalt Ansa och halvera brysselkålen och stek gyllene i en klick smör och lite olivolja i en stekpanna….
Rosolli
4–5 rödbetor 4–5 morötter 1 lök ev. 1–2 potatisar 225 g saltgurka 1 tsk salt Koka rödbetor, morötter och potatis med skal till de blir mjuka, låt dem kallna. Skala och hacka löken. Skala och skär rödbetor, morötter, potatis och saltgurka i små bitar. Blanda allt i en skål. Smaka av med salt. Laga gärna…
Morotslax
2–3 morötter 1 msk olja 1–2 tsk liquid smoke 1–2 tsk Carinas hemliga blandning finhackad dill salt Värm upp ugnen till 200 °C. Lägg en bit bakplåtspapper i en ugnssäker form. Häll i salt i formen. Tvätta morötterna men låt skalet vara kvar. Lägg morötterna på saltet i formen. Sätt in formen i den nedre…
Lingoncoleslaw
400 g vitkål 1 morot 1 liten röd lök 1 äpple 1 dl rårörda lingon 1 dl gräddfil ½ dl majonnäs Citronsaft Salt efter smak Strimla vitkålen tunt med en mandolin eller med en kniv. Riv moroten och äpplet grovt och hacka löken fint. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och citron.
”Gubbröra”
200 g mosad tofu 1 finhackad rödlök 3–4 msk kapris ½ dl finhackad röd paprika 1–2 msk majonnäs till rätt konsistens ½ tsk gurkmeja 1–1 ½ tsk svart salt (kala namak) ½ dl fryst dill Blanda allt.
Picklad rödlök
1 rödlök 2 msk citronsaft 1 msk agavesirap 1 tsk salt Skiva rödlöken tunt. Blanda citronsaft och agavesirap och häll över löken. Låt stå minst 20 minuter.
Vegansk majonnäs
2 dl osötad sojamjölk 2 dl neutral olja 1 tsk lökpulver 1 krm vitlökspulver ¾ tsk salt 1 msk citronsaft Kör sojamjölk, olja, lökpulver, vitlökspulver och salt i en mixer. Blanda tills det börjar tjockna. Häll över i en bunke, och rör i citronsaften.