Æbleskiver är en dansk efterrätt som man oftast äter omkring jul. Smeten liknar pannkakssmet, men den är inte riktigt densamma. Jag vet inte om det en gång i tiden fanns skivade äpplen i smeten, men jag har aldrig haft den med äpplen i. Jag tycker den är en festlig efterrätt som passar till säsongen. …
Recipe Category: efterrätt
Pumpabröd
Pumpa är en fantastisk höstgrönsak. Den är full med fibrer och betakaroten, som kroppen omvandlar till vitamin A. Detta recept använder pumpa i ett sött efterrättsbröd med ljuvliga kryddor. Ingredienser 5 dl fullkornsvetemjöl 3 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 dl olja 2½ dl socker ½ tsk kanel ½ tsk muskot ½ tsk kryddnejlika…
Hasselnötsbollar
Jag gillar verkligen smaken av hasselnötter, dadlar och kokos tillsammans. Det är anledningen till att jag ville göra en liten sötsak med dessa smaker. Dessa bollar är söta, men inte alltför söta och det passar mig perfekt. Njut! Ingredienser 3 dl hasselnötter 3 dl urkärnade dadlar ½ dl kokosmjölk 5 dl havre, rostade 2…
Äppelpaj
Pajfyllning Ingredienser 8-10 medelstora, söta äpplen (räcker till 6 koppar äppelklyftor) ½ dl sötningsmedel om det behövs ¼ tsk kanel 1 ½ msk majsstärkelse 1 msk citronsaft 2 pajskal Instruktioner Skala och skiva äpplena. Sätt äppelklyftor i en skål med ev. socker, kanel, majsstärkelse och citronsaft och rör om tills äpplena är väl täckta. Fyll…
Vaniljsås och plommon
Ingredienser 1 l sojamjölk med vaniljsmak 2,5 dl kokosmjölk 4 msk majsstärkelse 5 msk socker 1 msk kokta morötter (för färg), ev. en nypa salt 1 ½ msk vaniljsocker 8–10 färska plommon Instruktioner Mixa alla ingredienser utom vaniljsocker tills morötterna är helt i vätskeform. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar, under ständig omrörning så…
Exotisk trikolor
Avokado lager 2 stora avokado skal från 1 lime saften av ½ lime 2-3 msk socker en nypa salt en nypa vaniljsocker Mango lager 2 stora mangos en nypa salt en nypa vaniljsocker Blåbärs lager 1 dl blåbär (fryst) 1 -2 msk socker en nypa salt en nypa vaniljsocker Instruktioner Blanda varje…
Rabarbermuffins
Ingredienser 5 dl fullkornsmjöl 2 ½ dl vetemjöl 2 dl råsocker 1 msk bakpulver 1 msk vanilj 1 tsk salt 5 ½ dl sojamjölk 2 msk äppelmos ½ dl olja 2 ½ -3 dl rabarber Smuldegen 50g ljus muscovadosocker 50g mjöl 25g havre 1 tsk malen kanel 50 ml rapsolja Instruktioner Blanda de…
Hirspudding
Ingredienser 500 ml vatten, kokande 1 dl kokosmjölk 1 dl hirs ½ tsk salt ¼ tsk kardemumma 1 burk ananasbitar, små (230 g nettovikt) Instruktioner Blanda alla ingredienser tillsammans i en ugnsform. Täck och grädda i 175 °C i 1 ½ timme.
Banan-nötpannkakor med ananassås
Banan-nötpannkakor Ingredienser 1-2 mogna bananer 1 msk rapsolja 2 msk lönnsirap 1 tsk vaniljsocker 2 ½ dl fullkornsvetemjöl ¼ tsk salt 1 ½ tsk bakpulver 1/8 tsk kanel ½ dl valnötsbitar vatten Instruktioner Mosa bananerna och lägg i en skål. Tillsätt olja och sirap. Blanda ihop de torra ingredienserna. Lägg till de våta…
Bär cobbler eller smulpaj
Under min uppväxt betydde sensommaren att det var björnbärssäsong. Vi plockade bär och min mamma gjorde björnbärs-cobbler eller smulpaj. Jag har anpassat hennes recept för att göra det lite nyttigare, men det smakar lika bra för mig. Om bären redan är plockade tar detta recept bara några minuter att göra! Ingredienser Blandade bär eller…
Carob pudding
Carob kommer från en pod som torkas och mals till pulver. Det används ofta som ett alternativ till kakao som det är mycket likt, även om det inte har exakt samma smak. Carob är rik på kalcium, en bra källa till selen och en naturlig antioxidant. Njut av denna naturligt söta godbit. Ingredienser ½ dl carobpulver…
Pumpapaj
Under min uppväxt gjorde min mamma särskilda pajer till Thanksgiving och jul, äppelpajer och pumpapajer. Ärligt talat kommer jag inte ihåg att vi åt dem vid andra tider på året, även om vi kanske gjorde det. Denna läckra pumpapaj är något anpassat från min mors originalrecept. Njut av den rika krämigheten från söt pumpa blandat med julkryddor!…