100g mjölkfri smör 1 ¾ dl Råsocker (eller 1 dl brun farin och ¾ dl socker) 1 tsk Vaniljsocker 3 msk Aquafaba 1 dl grahamsmjöl 1 ½ dl Vetemjöl 1 dl Havregryn 1 tsk Bakpulver Evt 1 krm salt 1 dl solrosfrön 100g grovt hackad choklad Flingsalt och solrosfrön Blanda samman smör, socker, vaniljsocker och…
Recipe Category: efterrätt

Söta nötbitar
Ingredienser 2 ½ dl urkärnade dadlar 2 ½ dl råa valnötter 2 ½ dl råa cashewnötter ½ tsk salt Yttre skalet av en ekologisk citron 3 msk färskpressad citronsaft Kokosflingor till garnering Instruktioner Blötlägg valnötterna och cashewnötterna i varmt vatten minst 30 minuter och häll av vattnet. Lägg i en matberedare och kör tills…

Pannkakor
Ingredienser 2 ½ dl dinkelmjöl, fullkorn ¾ dl havregryn 4 dl sojamjölk 1 msk olja 1 tsk socker Nypa salt Instruktioner Mal havregrynen till ett fint mjöl. Blanda mjöl, salt, socker och havre i en stor skål. Häll i mjölken och oljan, blanda allt väl med en visp eller mixer. Smeten kommer att vara…

Nötiga äppelbitar
Ingredienser Ett äpple Jordnötssmör Granola Instruktioner Kärna ur och skär äpplet i 8 kilformade bitar. Bred jordnötssmör på äppelbitarna och rulla dem sedan i granola. Man kan använda hemmagjord granola, eller granola från matbutiken. Doppa dem i Frostig dipp och avnjut!

Äppel- och päronpaj
Ingredienser 75 g vetemjöl 75 g fullkornsvetemjöl 4 tsk bakpulver ¼ tsk salt 50 g socker 250 ml kokosgrädde ½ dl olja 3 äpplen 3 konferenspäron Skalet av 1 citron 1 msk färsk citronsaft ½ tsk kanel, valfritt Instruktioner Kärna ur och skär äpplen och päron, men skala dem inte. Blanda med citronskal,…

Ingefära fruktskål
Ingredienser 8 apelsiner * 3 msk lönnsirap, eller mer efter smak 2 1⁄2 cm stycke ingefära, eller mindre efter smak 1 grönt äpple 1 rött äpple Instruktioner Skär topp och botten från apelsinerna. Skär bort skal och vita delen. Arbeta över en skål för att samla juicen och skär ut varje klyfta från apelsinerna….

Julfruktsallad
Ingredienser 1 kanelstång 2 cm ingefära, skivad 3 msk agavesirap 2 apelsiner 2 mandariner 1 blodgrapefrukt 1 äpple 1⁄2 dl granatäpplekärnor 1⁄2 dl vindruvor 1⁄2 dl physalis 1⁄2 dl gula russin Instruktioner Pressa en apelsin. Häll saften i en liten gryta tillsammans med ingefära, kanelstång och agavesirap. Sjud i ca 7 – 8 minuter…

Julvåfflor med Saffran och Apelsin
Ingredeinser 5 – 6 dl vatten 5 dl havregryn 1 dl cashewnötter, råa 4 dadlar 1 tsk vaniljsocker 1⁄2 tsk salt 1 apelsin 1 paket saffran (0,5 g) Instruktioner Riv apelsinskalet och pressa ur saften. Sätt åt sidan. Blanda cashewnötterna med 3 dl av vattnet i en mixer på hög hastighet, tills de är…

Fruktig Mjukglass
Ingredienser Körsbär-Blåbär-Mandelsmak 250 g körsbär, frysta 250 g blåbär, frysta 2 bananer, frysta 3 dl sojadryck vanilij 1 – 2 droppar bittermandelextrakt Jordgubb-Hallonsmak 200 g jordgubbar, frysta 200 g hallon, frysta 2 bananer, frysta 3 dl sojadryck vanilij Apelsin-Mangosmak 250 g mango, fryst 2 bananer, frysta 2 dl sojadryck vanilij 1 apelsin, saften…

Hallon-Citron Cheesecake
Pajskalet Ingredienser 15 digestivekex 3 msk vit sirap 2 msk olja 1 msk vatten Instruktioner Kör kex i en matberedare tills de är finmalda. Blanda ihop allt och tryck ut degen i en smord, rund bakform med löstagbar botten. Grädda i 175 °C i 7–8 minuter. Se till så den inte bränns. Fyllningen Ingredienser…

Hasselnötskakor
Ingredienser 50 g rostade hasselnötter ½ dl råsocker 2 dl fullkornsvetemjöl 1/8 tsk salt ½ dl rostat hasselnötssmör ½ dl olja 6 msk vatten 1 msk malda linfrön Instruktioner Blanda vattnet och linfröna. Sätt åt sidan. Blanda hasselnötter, socker, mjöl och salt i en matberedare tills nötterna är grovhackade. Tillsätt hasselnötssmör, olja, vatten och…

Sesamnougat
Ett särskilt tack till Christine Baker för detta smaskiga godis! Ingredienser 3 dl skalade sesamfrön 2 msk finmalda linfrön 2 msk kakaopulver 1⁄2 tsk vaniljsocker En nypa salt 9 saftiga urkärnade dadlar 1⁄2 dl lönnsirap Kokosflingor Instruktioner Börja med de torra ingredienserna. Blanda dem i en matberedare tills de blir till ett fint…