Ingredienser 8 apelsiner * 3 msk lönnsirap, eller mer efter smak 2 1⁄2 cm stycke ingefära, eller mindre efter smak 1 grönt äpple 1 rött äpple Instruktioner Skär topp och botten från apelsinerna. Skär bort skal och vita delen. Arbeta över en skål för att samla juicen och skär ut varje klyfta från apelsinerna….
Recipe Category: efterrätt
Smuldegspaj med äpple och apelsin
Hösten har kommit med sitt svalare väder och med den kommer äpplen. Jag älskar äpplen! Lukten av nyplockade äpplen är så aromatisk. Här är ett bra sätt att använda äpplen för en frukost eller en lätt efterrätt. Kombinationen av äpple, apelsin och kanel är en av mina favoriter! Ingredienser 4 äpplen saften av 1 apelsin…
Ugnsbakade äpplen med havretopping
4 äpplen 1 dl havregryn ½ dl farinsocker 2 msk margarin ½ tsk kanel 1 tsk vaniljsocker ¼ tsk kardemumma ev. vaniljsås eller glass till servering Sätt ugnen på 175 °C. Lägg alla ingredienser till toppingen i en skål och blanda ihop till en smulig deg. Tvätta äpplena och ta bort kärnhuset med en urkärnare….
Torka egna äppelringar
– naturligt gott snacks äpplen ev. kanel, kardemumma, vaniljsocker eller citron Sätt ugnen på 75 °C. Tvätta, torka av och kärna ur äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, använd gärna en mandolin. Se till att skivorna blir jämntjocka så att de torkar lika fort. Sprid ut äppelringarna på en plåt med bakplåtspapper och torka i…
Äppelvåfflor
100 g margarin 400 g äpplen 1 dl vetemjöl 1 dl fullkornsvetemjöl 2 dl sojamjölk 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker 2 msk potatismjöl 1 tsk kardemumma ev. en nypa salt Smält margarinet. Skala äpplena, kärna ur och riv dem på ett rivjärn. Pressa ur vätskan och lägg de rivna äpplena i en skål tillsammans…
Jordgubbstårta
100 g veganskt smör 1 ½ dl sojadryck 2 tsk vaniljextrakt 5 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 ½ dl aquafaba (kikärtsspad) 3 dl strösocker 1–2 dl jordgubbssylt 1 pkt sojagrädde, vispbar 250 g jordgubbar Sätt på ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla formen (25 cm i diameter). Blanda vetemjöl, bakpulver…
Rabarber- och jordgubbssylt
500 g rabarber 500 g jordgubbar 300 g syltsocker ev. 2 tsk vaniljsocker Tvätta och ansa rabarbern och skär den i bitar. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull och koka upp. Sänk därefter värmen och låt småkoka i 10–15 minuter tills allt är mjukt. Häll i socker och vaniljsocker och låt det koka ihop…
Jultårta
Blanda i en stor skål 1 msk jäst (10 g torrjäst) 1 tsk råsocker ½ dl varm kokosmjölk Låt stå 5 minuter tills det skummar. Lägg till (ingredienserna måste ha rumstemperatur) Färskpressad juice av ½ apelsin 1 ½ dl socker 1 dl olja 2 tsk vaniljsocker 2 ½ dl kokosmjölk Skal från…
Nötiga äppelbitar
Ingredienser Ett äpple Jordnötssmör Granola Instruktioner Kärna ur och skär äpplet i 8 kilformade bitar. Bred jordnötssmör på äppelbitarna och rulla dem sedan i granola. Man kan använda hemmagjord granola, eller granola från matbutiken. Doppa dem i Frostig dipp och avnjut!
Pavlova med bär
1 dl aquafaba/kikärtspad 1 tsk citronjuice ½–1 tsk vaniljsocker 1 ½ dl socker 1 pkt sojagrädde Blåbär, hallon Mynta Värm ugnen till 100 grader. Vispa aquafaba, citron och vaniljsocker till ett vitt skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning och vispa till en fast maräng. Du ska kunna vända bunken upp…
Rårörda lingon med apelsinzest
75g lingon (frysta eller färska) ½ dl socker 2–3 tsk apelsinzest Blanda lingon och socker till en sylt. Riv apelsinskalet fint och blanda det med lingonsylten.
Trollgröt
7 dl lingonsaft 1 dl mannagryn Koka upp saften och vispa ner mannagrynen. Sänk värmen och låt gröten koka på svag värmen i ca 5 min. Rör om då och då. Häll över gröten i en bunke och låt gröten svalna lite och vispa den luftig och kall med en elvisp. Servera med Rårörda lingon…