Pajfyllning
Ingredienser
8-10 medelstora, söta äpplen (räcker till 6 koppar äppelklyftor)
½ dl sötningsmedel om det behövs
¼ tsk kanel
1 ½ msk majsstärkelse
1 msk citronsaft
2 pajskal
Instruktioner
Skala och skiva äpplena. Sätt äppelklyftor i en skål med ev. socker, kanel, majsstärkelse och citronsaft och rör om tills äpplena är väl täckta. Fyll ett av pajskalen med äppelblandningen. Det bör vara som ett litet berg i mitten eftersom äpplena kommer att sjunka ihop. Kavla ut den andra pajdegen och ordna konstfullt ovanpå äpplena. Grädda i 220 °C i 10 minuter och sänk sedan värmen till 180 °C. Fortsätt baka i 30 till 45 minuter tills äpplena är mjuka när de petas med en gaffel, och pajskalet gyllenbrunt.
Pajskalet
Ingredienser
100 g vetemjöl
90 g fullkornsvetemjöl eller finmalt grahamsmjöl
½ tsk salt
75 ml mild olivolja
35 ml sojadryck
+ ½ eller 1 msk mer om det behövs
Instruktioner
Sikta mjölet två gånger. Vispa sedan i saltet. Häll i oljan, sedan sojadryck och rör ihop allt. Om degen verkar för torr, tillsätt sojadryck. När degen börjar formas, bearbeta den genom att försiktigt knåda den på ett ark bakplåtspapper. Forma en boll. Kavla den ut mellan två ark bakplåtspapper. Placera degen i en pajform, räffla kanterna och stick i degen med en gaffel. Fyll med fyllningen och grädda därefter. Eller för en förgräddat pajskal: grädda vid 220° C i ca 15 minuter. Se till att den inte blir bränd.