Pajfyllning
Ingredienser
8-10 medelstora, söta äpplen (räcker till 6 koppar äppelklyftor)
½ dl sötningsmedel om det behövs
¼ tsk kanel
1 ½ msk majsstärkelse
1 msk citronsaft
2 pajskal
Instruktioner
Skala och skiva äpplena. Sätt äppelklyftor i en skål med ev. socker, kanel, majsstärkelse och citronsaft och rör om tills äpplena är väl täckta. Fyll ett av pajskalen med äppelblandningen. Det bör vara som ett litet berg i mitten eftersom äpplena kommer att sjunka ihop. Kavla ut den andra pajdegen och ordna konstfullt ovanpå äpplena. Grädda i 220 °C i 10 minuter och sänk sedan värmen till 180 °C. Fortsätt baka i 30 till 45 minuter tills äpplena är mjuka när de petas med en gaffel, och pajskalet gyllenbrunt.
Pajskalet
Ingredienser
3 dl vetemjöl
3 dl fullkornsmjöl eller Grahamsmjöl
1 tsk salt
1,5 dl kokande vatten
1,5 dl lätt olivolja
Instruktioner
Blanda mjöl och salt. Tillsätt vatten och olja på en gång. Rör om med en gaffel. Dela degen i två bollar. Rulla varje boll ut mellan två ark bakplåtspapper. Följ paj instruktioner för fyllning och bakning. För ett recept som kräver en förbakad pajskal gör följande. Placera i en pajform, fixa kanterna och stick degen med en gaffel. Baka vid 220 °C under ca 15 minuter. Håll koll på degen så den inte bränns.