Æbleskiver är en dansk efterrätt som man oftast äter omkring jul. Smeten liknar pannkakssmet, men den är inte riktigt densamma. Jag vet inte om det en gång i tiden fanns skivade äpplen i smeten, men jag har aldrig haft den med äpplen i. Jag tycker den är en festlig efterrätt som passar till säsongen.
Ingredienser
160 g vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
4 tsk socker
1/4 tsk vaniljsocker
150 g neutral, osötad sojayoghurt
1 dl soja- eller mandelmjölk (kan vara sötad eller osötad)
90 ml olja
Vegetabilisk olja till pannan
Instruktioner
Blanda de torra ingredienserna. Vispa samman yoghurt, mjölk och olja tills det är helt blandat. Häll vätskan över de torra ingredienserna, rör om med en slickepott, tills mjölet blandats ordentligt. Smeten kommer att vara tjock och klumpig, den kan till och med se ”skuren” ut om man använder sojamjölk, men det gör inget. Hetta upp stekpannan, tills den är het, vrid sedan ned till lägsta temperatur. Pensla hålen med vegetabilisk olja, skeda sedan i smeten i varje hål tills alla hålen är helt fyllda. När smeten ser ut att ha stelnat, tag en liten sked och lossa kanterna, stick under skeden och vänd på äppelskivorna, först på sidan och sedan helt över. Grädda tills de är gyllenbruna och en provsticka blir torr när man provar. Håll varma i ugnen medan du gör likadant med den andra pannan .