250 g frysta blåbär 1 msk maizena 100 g rumstempererat mjölkfritt margarin 2 dl vetemjöl 2 dl havregryn 1 dl socker 2–3 msk sirap 1 nypa salt 5 tsk hackad färsk rosmarin Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbär, maizena och ½ deciliter av sockret, och lägg det i en pajform. Blanda vetemjöl, havregryn, resten…
Recipe Category: efterrätt

Chokladpraliner med svarta bönor
1 burk kokta svarta bönor (ca 230 gram avrunnen vikt) 8–10 färska dadlar 3 msk kakao 4 msk jordnötssmör 2 tsk pepparmintsarom 2 – 3 msk lönnsirap ½ dl jordnötter 200 g mörk choklad finhackade jordnötter till garnering Skölj bönorna och låt rinna av i ett durkslag. Blanda dem med dadlar, kakao, jordnötssmör, pepparmintsarom och…

Suzannes kakor
100g mjölkfri smör 1 ¾ dl Råsocker (eller 1 dl brun farin och ¾ dl socker) 1 tsk Vaniljsocker 3 msk Aquafaba 1 dl grahamsmjöl 1 ½ dl Vetemjöl 1 dl Havregryn 1 tsk Bakpulver Evt 1 krm salt 1 dl solrosfrön 100g grovt hackad choklad Flingsalt och solrosfrön Blanda samman smör, socker, vaniljsocker och…

Söta nötbitar
Ingredienser 2 ½ dl urkärnade dadlar 2 ½ dl råa valnötter 2 ½ dl råa cashewnötter ½ tsk salt Yttre skalet av en ekologisk citron 3 msk färskpressad citronsaft Kokosflingor till garnering Instruktioner Blötlägg valnötterna och cashewnötterna i varmt vatten minst 30 minuter och häll av vattnet. Lägg i en matberedare och kör tills…

Pannkakor
Ingredienser 2 ½ dl dinkelmjöl, fullkorn ¾ dl havregryn 4 dl sojamjölk 1 msk olja 1 tsk socker Nypa salt Instruktioner Mal havregrynen till ett fint mjöl. Blanda mjöl, salt, socker och havre i en stor skål. Häll i mjölken och oljan, blanda allt väl med en visp eller mixer. Smeten kommer att vara…

Äppel- och päronpaj
Ingredienser 75 g vetemjöl 75 g fullkornsvetemjöl 4 tsk bakpulver ¼ tsk salt 50 g socker 250 ml kokosgrädde ½ dl olja 3 äpplen 3 konferenspäron Skalet av 1 citron 1 msk färsk citronsaft ½ tsk kanel, valfritt Instruktioner Kärna ur och skär äpplen och päron, men skala dem inte. Blanda med citronskal,…

Julfruktsallad
Ingredienser 1 kanelstång 2 cm ingefära, skivad 3 msk agavesirap 2 apelsiner 2 mandariner 1 blodgrapefrukt 1 äpple 1⁄2 dl granatäpplekärnor 1⁄2 dl vindruvor 1⁄2 dl physalis 1⁄2 dl gula russin Instruktioner Pressa en apelsin. Häll saften i en liten gryta tillsammans med ingefära, kanelstång och agavesirap. Sjud i ca 7 – 8 minuter…

Julvåfflor med Saffran och Apelsin
Ingredeinser 5 – 6 dl vatten 5 dl havregryn 1 dl cashewnötter, råa 4 dadlar 1 tsk vaniljsocker 1⁄2 tsk salt 1 apelsin 1 paket saffran (0,5 g) Instruktioner Riv apelsinskalet och pressa ur saften. Sätt åt sidan. Blanda cashewnötterna med 3 dl av vattnet i en mixer på hög hastighet, tills de är…

Fruktig Mjukglass
Ingredienser Körsbär-Blåbär-Mandelsmak 250 g körsbär, frysta 250 g blåbär, frysta 2 bananer, frysta 3 dl sojadryck vanilij 1 – 2 droppar bittermandelextrakt Jordgubb-Hallonsmak 200 g jordgubbar, frysta 200 g hallon, frysta 2 bananer, frysta 3 dl sojadryck vanilij Apelsin-Mangosmak 250 g mango, fryst 2 bananer, frysta 2 dl sojadryck vanilij 1 apelsin, saften…

Hallon-Citron Cheesecake
Pajskalet Ingredienser 15 digestivekex 3 msk vit sirap 2 msk olja 1 msk vatten Instruktioner Kör kex i en matberedare tills de är finmalda. Blanda ihop allt och tryck ut degen i en smord, rund bakform med löstagbar botten. Grädda i 175 °C i 7–8 minuter. Se till så den inte bränns. Fyllningen Ingredienser…

Hasselnötskakor
Ingredienser 50 g rostade hasselnötter ½ dl råsocker 2 dl fullkornsvetemjöl 1/8 tsk salt ½ dl rostat hasselnötssmör ½ dl olja 6 msk vatten 1 msk malda linfrön Instruktioner Blanda vattnet och linfröna. Sätt åt sidan. Blanda hasselnötter, socker, mjöl och salt i en matberedare tills nötterna är grovhackade. Tillsätt hasselnötssmör, olja, vatten och…

Sesamnougat
Ett särskilt tack till Christine Baker för detta smaskiga godis! Ingredienser 3 dl skalade sesamfrön 2 msk finmalda linfrön 2 msk kakaopulver 1⁄2 tsk vaniljsocker En nypa salt 9 saftiga urkärnade dadlar 1⁄2 dl lönnsirap Kokosflingor Instruktioner Börja med de torra ingredienserna. Blanda dem i en matberedare tills de blir till ett fint…