– naturligt gott snacks
äpplen
ev. kanel, kardemumma,
vaniljsocker eller citron
Sätt ugnen på 75 °C. Tvätta, torka av och kärna ur äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, använd gärna en mandolin. Se till att skivorna blir jämntjocka så att de torkar lika fort. Sprid ut äppelringarna på en plåt med bakplåtspapper och torka i mitten av ugnen cirka 4–5 timmar. Låt ugnsluckan stå lite på glänt (med en träslev emellan), eller öppna den då och då för att släppa ut fukt. Tiden varierar beroende på äppelringarnas tjocklek, din ugn och hur du vill ha dina torkade äppelringar. Förvara de torkade äppelringarna torrt, svalt och mörkt,
gärna i en lufttät burk.
Tips
Innan du torkar äpplena kan du lägga äppelskivorna i citronvatten eller pensla med citron för att förhindra att de blir mörka. Du kan också strö över lite kanel, kardemumma, vaniljsocker eller någon annan krydda du tycker om för att sätta smak på äpplena. Det går också bra att lufttorka äpplena eller använda en svamptork.
Ät äppelringarna som de är, strö dem över gröten eller yoghurten, använd dem i bakning, gör fruktsoppa eller kräm eller lägg dem i vatten över natten och få en god måltidsdricka.