100 g veganskt smör
1 ½ dl sojadryck
2 tsk vaniljextrakt
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ dl aquafaba (kikärtsspad)
3 dl strösocker
1–2 dl jordgubbssylt
1 pkt sojagrädde, vispbar
250 g jordgubbar
Sätt på ugnen på 200 grader. Smöra och mjöla formen (25 cm i diameter). Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Smält veganskt smör, häll i sojadrycken och låt koka upp. Vispa aquafaba och socker poröst. Blanda ner mjölblandningen, smörblandningen och vaniljextrakt. Blanda försiktigt ihop till en smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i cirka 25–30 minuter.
Låt tårtbottnen svalna och dela den (i två lager). Bred på jordgubbssylt och grädde. Lägg på överdelen och bred på grädde. Pynta med jordgubbar.