1 dl aquafaba/kikärtspad 1 tsk citronjuice ½–1 tsk vaniljsocker 1 ½ dl socker 1 pkt sojagrädde Blåbär, hallon Mynta Värm ugnen till 100 grader. Vispa aquafaba, citron och vaniljsocker till ett vitt skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning och vispa till en fast maräng. Du ska kunna vända bunken upp…
Recipe Category: efterrätt
Rårörda lingon med apelsinzest
75g lingon (frysta eller färska) ½ dl socker 2–3 tsk apelsinzest Blanda lingon och socker till en sylt. Riv apelsinskalet fint och blanda det med lingonsylten.
Trollgröt
7 dl lingonsaft 1 dl mannagryn Koka upp saften och vispa ner mannagrynen. Sänk värmen och låt gröten koka på svag värmen i ca 5 min. Rör om då och då. Häll över gröten i en bunke och låt gröten svalna lite och vispa den luftig och kall med en elvisp. Servera med Rårörda lingon…
Blåbärspaj med rosmarin
250 g frysta blåbär 1 msk maizena 100 g rumstempererat mjölkfritt margarin 2 dl vetemjöl 2 dl havregryn 1 dl socker 2–3 msk sirap 1 nypa salt 5 tsk hackad färsk rosmarin Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbär, maizena och ½ deciliter av sockret, och lägg det i en pajform. Blanda vetemjöl, havregryn, resten…
Chokladpraliner med svarta bönor
1 burk kokta svarta bönor (ca 230 gram avrunnen vikt) 8–10 färska dadlar 3 msk kakao 4 msk jordnötssmör 2 tsk pepparmintsarom 2 – 3 msk lönnsirap ½ dl jordnötter 200 g mörk choklad finhackade jordnötter till garnering Skölj bönorna och låt rinna av i ett durkslag. Blanda dem med dadlar, kakao, jordnötssmör, pepparmintsarom och…
Suzannes kakor
100g mjölkfri smör 1 ¾ dl Råsocker (eller 1 dl brun farin och ¾ dl socker) 1 tsk Vaniljsocker 3 msk Aquafaba 1 dl grahamsmjöl 1 ½ dl Vetemjöl 1 dl Havregryn 1 tsk Bakpulver Evt 1 krm salt 1 dl solrosfrön 100g grovt hackad choklad Flingsalt och solrosfrön Blanda samman smör, socker, vaniljsocker och…
Söta nötbitar
Ingredienser 2 ½ dl urkärnade dadlar 2 ½ dl råa valnötter 2 ½ dl råa cashewnötter ½ tsk salt Yttre skalet av en ekologisk citron 3 msk färskpressad citronsaft Kokosflingor till garnering Instruktioner Blötlägg valnötterna och cashewnötterna i varmt vatten minst 30 minuter och häll av vattnet. Lägg i en matberedare och kör tills…
Pannkakor
Ingredienser 2 ½ dl dinkelmjöl, fullkorn ¾ dl havregryn 4 dl sojamjölk 1 msk olja 1 tsk socker Nypa salt Instruktioner Mal havregrynen till ett fint mjöl. Blanda mjöl, salt, socker och havre i en stor skål. Häll i mjölken och oljan, blanda allt väl med en visp eller mixer. Smeten kommer att vara…
Nötiga äppelbitar
Ingredienser Ett äpple Jordnötssmör Granola Instruktioner Kärna ur och skär äpplet i 8 kilformade bitar. Bred jordnötssmör på äppelbitarna och rulla dem sedan i granola. Man kan använda hemmagjord granola, eller granola från matbutiken. Doppa dem i Frostig dipp och avnjut!
Äppel- och päronpaj
Ingredienser 75 g vetemjöl 75 g fullkornsvetemjöl 4 tsk bakpulver ¼ tsk salt 50 g socker 250 ml kokosgrädde ½ dl olja 3 äpplen 3 konferenspäron Skalet av 1 citron 1 msk färsk citronsaft ½ tsk kanel, valfritt Instruktioner Kärna ur och skär äpplen och päron, men skala dem inte. Blanda med citronskal,…
Ingefära fruktskål
Ingredienser 8 apelsiner * 3 msk lönnsirap, eller mer efter smak 2 1⁄2 cm stycke ingefära, eller mindre efter smak 1 grönt äpple 1 rött äpple Instruktioner Skär topp och botten från apelsinerna. Skär bort skal och vita delen. Arbeta över en skål för att samla juicen och skär ut varje klyfta från apelsinerna….
Julfruktsallad
Ingredienser 1 kanelstång 2 cm ingefära, skivad 3 msk agavesirap 2 apelsiner 2 mandariner 1 blodgrapefrukt 1 äpple 1⁄2 dl granatäpplekärnor 1⁄2 dl vindruvor 1⁄2 dl physalis 1⁄2 dl gula russin Instruktioner Pressa en apelsin. Häll saften i en liten gryta tillsammans med ingefära, kanelstång och agavesirap. Sjud i ca 7 – 8 minuter…