2 dl fyrkornskross + 2 dl vatten 4 dl kallt vatten 150 g rågsurdeg 25 g jäst 1 dl lingon 11 – 13 dl vetemjöl 0,5 dl vetekli 2 tsk salt 1–2 msk olja Koka upp fyrkornskrosset med 2 deciliter vatten, och koka ihop till en gröt. Låt svalna. Smula ner jästen i en bunke…
Recipe Category: bröd
Focaccia
700 g vetemjöl special 300 g grahamsmjöl, finmalet 1 paket torrjäst 2–4 msk socker 1–2 tsk salt ca 10 dl ljummet vatten Oljeblandning och topping 1–1½ dl olivolja 1 tsk rosmarin 1 tsk timjan 1 tsk oregano 1 tsk basilika flingsalt soltorkade tomater, kan uteslutas oliver, kan uteslutas Sila mjöl och jäst 2 gånger (tillsammans)…
Krutonger
350 g bröd 2–3 msk olja 2–3 vitlöksklyftor ½ tsk salt evt andra kryddor Värm ugnen till 175°C. Dela brödet i små fyrkanter. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll i brödbitarna. Skala och hacka vitlöken. Ringla över olja, saltet, vitlöken och evt. andra kryddor. Blanda runt ordentligt med händerna. Grädda mitt i ugnen i…
Brödskålar till soppa
Ingredienser 600 g vetemjöl 400 g grahamsmjöl 50 g färsk jäst eller 12 g torrjäst 1 1⁄2 tsk salt 1 1⁄2 tsk socker 2 msk olivolja ca 7 1⁄2 dl varmt vatten Instruktioner Blanda alla ingredienserna och tillsätt vattnet sist. se till att det är tillräckligt med vatten för att forma en mjuk deg….
100% fullkorn surdegsbröd
Två dagar innan brödbakning Mata surdegen med minst några matskedar vatten och några matskedar mjöl, samma mängd av vardera. Lämna surdegen i rumstemperatur. En dag innan brödbakning 7 ½ dl vatten 2 dl surdeg 12-14 dl fullkornsdinkelmjöl 12-15 g salt (ca 2 ½ tsk) Eventuellt frön eller torkad frukt Blanda vatten…
Surdeg
Ingredienser 1 dl fulkornsmjöl (gärna svedjeråg) 1 dl vatten Instruktioner Lägg fullkornsmjöl och vatten i en burk. Ställ i rumstemperatur eller lite varmare om möjligt. Mata surdegen efter 24 timmar igen med samma mängd vatten och mjöl. Upprepa detta även dag tre och fyra. Ställ sedan kallt i kylskåp och ta fram den i rumstemperatur…
Knäckebröd
Ingredienser 500 g vatten (½ liter) Knappt 3 dl sesamfrön 12 g salt Drygt 800 g dinkelmjöl Instruktioner Sätt ugnen på 175° C (varmluft). Ta en gryta och häll i vatten och sesamfrön. Det är viktigt att väga vattnet så att det är exakt 500 g. Väg sedan upp salt och mjöl och tillsätt…
Bananbröd
Ingredienser 2½ dl fullkornsvetemjöl 2½ dl vetemjöl 1 msk bakpulver ½ tsk salt ½ dl olja 1 dl råsocker 3 dl mosade mycket mogna bananer 3 msk sojamjölk 1 dl hackade nötter 1 dl torkade tranbär Instruktioner Smörj en brödform väl. Placera alla torra ingredienser i en skål och blanda ihop. Blanda vätskorna separat….
Äppelburritos
Ingredienser 8 medelstora äpplen ½ dl råsocker ½ tsk kanel 2 msk maizena 8 fullkornstortillas olivolja, till pensling kanel, att strö över socker, att strö över Instruktioner Skala, kärna ur och skiva äpplena. Tillsätt råsocker, kanel och maizena, blanda väl. Lägg flera matskedar av äppelblandningen mitt på en tortilla och rulla den runt äpplena….
Brödstuffing
Ingredienser 1,2 l fullkornsbröd, i tärningar 1 dl valnötter, grovhackade 5 dl fullkornsris, kokt 3 selleristjälkar 2-3 lökar 1 msk olivolja 400 g tofu, frusen, tinad och tärnad vatten att täcka tofun 3 msk vegetariskt buljongpulver 1-1 ½ dl havregrädde (Oatly eller sojagrädde) 1 msk lätt sojasås 1 tsk salt Instruktioner…
Fullkornssemlor
Min första introduktion till semlor var för inte så många år sen och de var lagade av en duktig konditor. Det var kärlek vid första tuggan. Mandel, kardemumma, och lätt vispgrädde passar ihop enligt min mening. Cacyne har utvecklat en variant med pistaschnötter och fullkornsmjöl. Njut! Ingredienser Deg 3 dl ljus fullkornsvetemjöl 3 dl…
Amerikansk biscuits and gravy
Biscuits and gravy eller scones och sås, det är en typisk Amerikansk frukost. Det är något som jag kommer ihåg från min barndom. Det var min pappa som bakade våra biscuits. De var lätta och fluffiga och väldig goda med smör på. Detta är inte min pappas recept, men en mer hälsosam variant. Ingredienser Biscuits…