Två dagar innan brödbakning
Mata surdegen med minst några matskedar vatten och några matskedar mjöl, samma mängd av vardera. Lämna surdegen i rumstemperatur.
En dag innan brödbakning
7 ½ dl vatten
2 dl surdeg
12-14 dl fullkornsdinkelmjöl
12-15 g salt (ca 2 ½ tsk)
Eventuellt frön eller torkad frukt
Blanda vatten och surdeg i en stor bunke. Rör om väl tills surdegen har finfördelats i vattnet.
Tillsätt sedan frön eller frukt om så önskas, mjöl och salt. Knåda degen ordentligt antingen för hand eller i maskin. För hand tar det minst 20-30 min, och i maskin minst 10 min. Dinkelmjöl behöver inte lika lång knådtid som annat mjöl. Lägg sedan den knådade degen i brödformarna så att de är fyllda till drygt hälften. Man kan också välja att göra frallor av degen istället för formbröd. Låt degen antingen stå i rumstemperatur med en handduk över i minst 12-15 timmar eller till dess att degen jäst upp till kanten på formen. Alternativet är att ställa den i kylskåp i 18 timmar, varefter man tar ut degen och låter den jäsa upp till kanten på formen. På så vis kan syrligheten i brödet minskas jämfört med om det jäser i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 200° C (varmluft), eller 225° C utan varmluft, och låt det gräddas vid den temperaturen i 40-50 minuter eller tills det får en mörk färg och brödet låter ihåligt både ovan och under när man knackar på det. Det ska uppnå minst 96–98° C inuti. Beroende på ugn kan man behöva sänka eller höja temperaturen något. Vill man ha en skorpa på brödet kan man ställa in en ugnsfast form med lite vatten i ugnen eller spraya brödet med vatten de sista fem minuterna.
Ta ut brödet och låt det svalna på galler med tyghandduk över. Skär inte brödet innan det svalnat helt, annars försvinner fuktigheten i brödet och det torkar ut snabbare. Förvaras bäst i papperspåsar i skafferiet.
Tips
Man kan använda ett annat mjöl, t ex öländskt lantvete, enkorn, emmer osv. om man vill. Saltet kan ökas till 22 g om man vill ha ett saltare bröd. Om man tycker om frön eller frukt smakar följande bra i brödet: linfrön, sesamfrön, solrosfrön, russin, fikon eller aprikos.