700 g vetemjöl special
300 g grahamsmjöl, finmalet
1 paket torrjäst
2–4 msk socker
1–2 tsk salt
ca 10 dl ljummet vatten
Oljeblandning och topping
1–1½ dl olivolja
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
flingsalt
soltorkade tomater, kan uteslutas
oliver, kan uteslutas
Sila mjöl och jäst 2 gånger (tillsammans) – detta gör brödet ännu luftigare. Blanda mjöl, jäst, socker och salt och tillsätt vattnet. Rör allt till en kladdig deg. (Finhacka om du vill soltorkade tomater och rör ner.)
Gör i ordning oljeblandningen – häll oljan i en skål och tillsätt kryddorna. Klä en långpanna med bakplåtspapper och fördela degen ovanpå. Låt därefter degen jäsa i 15 minuter i långpannan. Doppa fingrarna i olja och stick hål i focaccian med fingrarna (oljan är till för att degen inte ska klibba fast på fingrarna). Stick många hål över hela focaccian. Om du vill kan du skära upp focaccian innan gräddningen så att den lätt kan brytas i bitar när den är klar. Häll över oljeblandningen och se till att fördela den över hela brödet, vilket gör det saftigt och gott. Stick om du vill ner oliver i brödet.
Strö över flingsalt!
Grädda brödet på 220 °C i cirka 20–30 minuter tills det har fått en brun och gyllene skorpa. Låt brödet vila i 15 minuter innan du skär upp det. Det smakar bäst färskt! Går bra att frysa.