Min första introduktion till semlor var för inte så många år sen och de var lagade av en duktig konditor. Det var kärlek vid första tuggan. Mandel, kardemumma, och lätt vispgrädde passar ihop enligt min mening. Cacyne har utvecklat en variant med pistaschnötter och fullkornsmjöl. Njut!
Ingredienser
Deg
3 dl ljus fullkornsvetemjöl
3 dl vetemjöl
1,5 tsk torrjäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 dl sojamjölk, osötad
1/2 dl sojayoghurt
1/2 dl rapsolja
1 tsk kardemumma, malen
Fyllning
150 g sötmandel
50 g pistaschnötter, osaltade
1 – 2 bittermandlar
1 dl socker, t.ex muscovado el. rårör
2 – 3 msk vatten
Topping
2 dl sojagrädde, vispad
1 – 3 msk sojamjölk
Florsocker
Instruktioner
Torrjäst: Blanda i det med alla de torra ingredienserna i en bunke. Värm upp mjölken och yoghurten tills de är fingervarma och häll i bunken tillsammans med olja. Blanda ihop de torra och blöta ingredienserna tills du får en deg som du kan knåda i ca. 10 minuter. Strö lite mjöl över degen om det behövs medan du knådar.
Färsk jäst: Värm upp sojamjölken och sojayoghurten tills de är fingervarma och tillsätt socker och jäst. Rör om tills det löses upp och låt stå i 5-10 minuter tills det börjar bubbla. Tillsätt de resterande torra ingredienserna, blanda ihop tills du får en deg som du kan knåda i ca. 10 minuter.
Låt degen jäsa i ca. 1,5 – 2 timmar i en bunke med plastfilm och en handduk över på en varm plats.
Knåda degen igen för att få ur alla luftbubblor och skär i 12 bitar och rulla små bullar. Lägg dem på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper och låt jäsa igen i 30 min – 1h täckta med plastfilm och handduk igen på en varm plats. Förvärm ugnen till 200 grader.
Pensla dem med lite sojamjölk och baka mitt i ugnen i ca. 8-12 minuter, beroende på din ugn. Tag ut när de har fått fin färg och låt svalna innan du skär av toppen och gropar ur nedersta delen för att fylla den.
Blötlägg mandlar och pistaschnötter över natten eller i kokande vatten i ca. 1 timme. Hittar du bara saltade pistaschnötter kan du skala dem och koka upp dem snabbt i vatten, skölja dem och låta dem svalna. Kör dem därefter i en matberedare med resterande ingredienser.
Blanda smulorna av bullarna som du gröpt ur med mandelmassan och några matskedar sojamjölk. Fyll bullarna med denna “massa” och spritsa på vispad sojagrädde och sätt toppen på. Pudra med florsocker.