Pajskal
Ingredienser
100 g vetemjöl
90 g fullkornsvetemjöl eller finmalt grahamsmjöl
½ tsk salt
75 ml mild olivolja
35 ml sojadryck
+ ½ eller 1 msk mer om det behövs
Instruktioner
Sikta mjölet två gånger. Vispa sedan i saltet. Häll i oljan, sedan sojadryck och rör ihop allt. Om degen verkar för torr, tillsätt sojadryck. När degen börjar formas, bearbeta den genom att försiktigt knåda den på ett ark bakplåtspapper. Forma en boll. Kavla den ut mellan två ark bakplåtspapper. Placera degen i en pajform, räffla kanterna och stick i degen med en gaffel. Fyll med fyllningen och grädda därefter. Eller för en förgräddat pajskal: grädda vid 220° C i ca 15 minuter. Se till att den inte blir bränd.
Filling
Ingredienser
1 ½ dl rå cashewnötter
6 dl vatten
1 liten avokado
6 msk majsstärkelse
1 ½ dl råsocker
¼ tsk salt
Juice från två limefrukter
Rivet skal från två limefrukter
Instruktioner
Blanda cashewnötter, avokado, majsstärkelse, socker och salt tills de är väldigt smala. Lägg i en liten kruka och koka upp.
Låt koka i 2 – 3 minuter. Avlägsna från värmen och tillsätt limesaft och zest. Häll i den bakade pajskorpan. Kyl ordentligt.