Frukost är den viktigaste måltiden på dagen! Det är bra att börja dagen med en näringsrik, välsmakande granola toppad med färsk frukt! Granola är en rostad müsli. Med granola, kan en hälsosam frukost vara klar på bara några minuter.
Ingredienser
1 ½ kg havregryn
3 ½ dl riven kokos
2 ½ dl nötter och frön, hackade
1 ½ tsk salt
2 ¼ tsk vaniljsocker
3 –3 ½ dl råsocker
3 dl olja
5-7 dl vatten
Instruktioner
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt alla våta ingredienser och rör runt tills allt blivit genomfuktat. Fördela granolan på två braspannor (har du bara en får du göra i två omgångar).
Baka granolan i ugnen på 75 °C under natten, ca 10 timmar. På morgonen rosta på 150 °C i 10–15 minuter tills granolan har fått lagom färg.
Eller rosta granolan på 125 °C tills den torkat helt. Det är viktigt att röra om ofta – var 20-30 minut. Det kan ta 1½ -3 timmar att rosta granolan. Använd äggklocka eller timer som sätts på 20 minuter åt gången så glömmer du inte bort att kolla ugnen.
Tip
För variation kan torkade frukter i bitar tillsättas de sista 10 minuterna. Man kan också smaksätta med mandelessens eller LITE bittermandel. Receptet går att variera i det oändliga efter smak och tillgång på ingredienser. Mängden på olja och socker (som man också kan ändra) avgör om granolan blir smulig (lite/ingen olja + lite socker) eller klumpig som ”Start” (mer av båda).