av Theresa Nybo
Julen är den tid då man kan unna sig lite extra njutning – eller hur? Jag tror att vi alla tycker så. Det är en speciell tid då det bjuds på mycket extra god, fet mat. Men så kommer det nya året med alla goda löften om bättring och vi oroar oss inte alltför mycket om effekterna av julens överdåd. Men den extra feta maten kan visa sig ha direkta hälsokonsekvenser. En studie vid Köpenhamns universitet visade att kolesterolvärdena bland deltagarna var upp till 20 % högre efter julhelgen än på sommaren! Detta kan vara resultatet av all den smaskiga, feta mat vi njuter av, som smör, grädde och andra animaliska produkter. Så konsekvenserna kan vara mer än bara några extra kilon, de kan sätta vår hjärthälsa i riskzonen. Höga kolesterolvärden, särskilt LDL-kolesterol, är förknippade med hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Varför inte välja en mer hjärtvänlig livsstil denna jul genom att äta kolesterolfri mat: frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och fullkornsprodukter? Prioritera att äta vegetabiliska oljor, som olivolja, i stället för smör eller ister. Välj nya hjärtfriskare, växtbaserade alternativ till gamla feta favoriter. Sedan kan du fortsätta att njuta av en god jul och även ett friskt hjärta!
Källa:
Vedel-Krogh, S., Kobylecki, C. J., Nordestgaard, B. G., Langsted, A. (2019). The Christmas holidays are immediately followed by a period of hypercholesterolemia. Atherosclerosis 281: 121 – 127. DOI: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2018.12.011