½ dl torkade gröna linser (ca 40 g)
10 enbär
1 gul lök (ca 120 g)
2 dl havregrädde (13 %)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk sojasås
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 msk buljongpulver
½ –1 msk Carinas pepparrotsblandning
1 dl ströbröd
100 g skalad kokt kall rotselleri
100 g skalad kokt kall potatis
1 tsk fiberhusk
300 g Anammas formbara färs
olja till stekning
Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten eller i minst 8 timmar. Häll av och låt rinna av väl.
Mortla enbären fint.
Skala och finhacka löken. Stek löken i olja tills den är mjuk, cirka 3 minuter. Tillsätt havregrädde, enbär, kryddnejlika, sojasås, buljongtärning och Carinas pepparrotsblandning. Låt koka i cirka 3 minuter. Mät upp cirka 1 ½ dl av lökgrädden, resten kan användas till en sås. Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla i cirka 5 minuter.
Mixa linserna i en matberedare. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och färs i ströbrödsblandningen. Blanda och låt svälla i ytterligare 5 minuter.
Sätt ugnen på 200–225 °C.
Rulla bullar. Stek i omgångar i olja till de får en fin stekyta. Lägg i en ugnssäker form och stek klart i ugnen i cirka 10–15 minuter.
Carinas pepparrotsblandning
½–1 msk pepparrotspasta
2 msk sirap
2 msk havregrädde
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprika
½–1 tsk vitlökspulver
1 tsk citron
ev. lite sojasås
Blanda allt.