Detta är en riktigt läckra variant på den traditionella amerikanska pumpapajen .
Ingredienser
6 ½ dl mosad kokt sötpotatis (ca. 4 medelstora sötpotatisar)
4 ½ msk potatismjöl
2 1/3 dl socker
¾ tsk salt
1 ½ tsk kanel
¼ tsk ingefära, valfritt
¼ tsk muskot, valfritt
1/8 tsk kryddnejlika, valfritt
1 ¾ dl cashewnötter
3 ½ dl vatten
Instruktioner
Lägg cashewnötterna och vattnet i en hushållsmixer. Kör tills det blir slätt och krämigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en slät konsistens. Beroende på hur stor din mixer är så kanske du behöver köra blandningen i mindre portioner. Häll sedan över den färdiga blandningen i en pajform med ett ogräddat pajskal. Grädda vid 220ºC i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175ºC och grädda i ytterligare 40-45 minuter. Avnjutes kall med vispad sojagrädde.
Pajskal
Ingredienser
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
½ tsk salt
5 msk kokande vatten
5 msk mild olivolja
Instruktioner
Blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt. Tillsätt vatten och olja samtidigt. Rör om med gaffel. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Om du har ett recept där det ska vara ett förgräddat pajskal, gör så här: Lägg degen i en pajform, forma degen efter räfflorna i kanten på formen och nagga degen med en gaffel. Grädda vid 220ºC i cirka 15 minuter. Se till så att den inte blir bränd.
Tips
Denna paj smakar också gott gjord på pumpa eller butternutpumpa istället för sötpotatis. Man kan även variera med att krydda med 1/4 tsk koriander och 1/4 tsk kardemumma, istället för de vanliga kryddorna.
För att få en spröd och knaprig pajbotten så bör den gräddas längst ned i ugnen.