Detta är en riktigt läckra variant på den traditionella amerikanska pumpapajen .
Ingredienser
6 ½ dl mosad kokt sötpotatis (ca. 4 medelstora sötpotatisar)
4 ½ msk potatismjöl
2 1/3 dl socker
¾ tsk salt
1 ½ tsk kanel
¼ tsk ingefära, valfritt
¼ tsk muskot, valfritt
1/8 tsk kryddnejlika, valfritt
1 ¾ dl cashewnötter
3 ½ dl vatten
Instruktioner
Lägg cashewnötterna och vattnet i en hushållsmixer. Kör tills det blir slätt och krämigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en slät konsistens. Beroende på hur stor din mixer är så kanske du behöver köra blandningen i mindre portioner. Häll sedan över den färdiga blandningen i en pajform med ett ogräddat pajskal. Grädda vid 220ºC i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175ºC och grädda i ytterligare 40-45 minuter. Avnjutes kall med vispad sojagrädde.
Pajskal
Ingredienser
100 g vetemjöl
90 g fullkornsvetemjöl eller finmalt grahamsmjöl
½ tsk salt
75 ml mild olivolja
35 ml sojadryck
+ ½ eller 1 msk mer om det behövs
Sikta mjölet två gånger. Vispa sedan i saltet. Häll i oljan, sedan sojadryck och rör ihop allt. Om degen verkar för torr, tillsätt sojadryck. När degen börjar formas, bearbeta den genom att försiktigt knåda den på ett ark bakplåtspapper. Forma en boll. Kavla den ut mellan två ark bakplåtspapper. Placera degen i en pajform, räffla kanterna och stick i degen med en gaffel. Fyll med fyllningen och grädda därefter. Eller för en förgräddat pajskal: grädda vid 220° C i ca 15 minuter. Se till att den inte blir bränd.
Tips
Denna paj smakar också gott gjord på pumpa eller butternutpumpa istället för sötpotatis. Man kan även variera med att krydda med 1/4 tsk koriander och 1/4 tsk kardemumma, istället för de vanliga kryddorna.
För att få en spröd och knaprig pajbotten så bör den gräddas längst ned i ugnen.