Det är någonting med smakkombinationerna i morotskakan, som jag alltid har gillat – den är kryddig och söt, men också en aning syrlig. Det är gott! Här är en morotskaka som Cacyne Cortez har skapat som är mer hälsosam än den vanliga, men smaken finns kvar!
Ingredienser
Blöta
3 morötter, medelstora, fint rivna
2 msk malda linfrön + 6 msk vatten, blanda och låt stå i ca. 10 minuter, rör om.
2 msk äppelmos eller lingonsylt
2 msk olja
1 msk apelsinskal, finhackat
8 – 9 msk apelsinjuice (saft från 1 apelsin)
2 dl muscovadosocker
Torra
2 ½ dl fullkornsvetemjöl
2 ½ dl vetemjöl
1½ msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk malen kanel
1 ½ tsk malen ingefära
½ tsk salt
1 dl rostade och hackade hasselnötter eller valnötter (frivilligt)
Glasyr
2 ½ dl cashewnötter, råa, blötlagda i kokande vatten i 30 minuter eller över natten
100 g tofu
1 dl kokosmjölk
2 msk citronjuice
2-3 msk vatten (om det behövs för att mixaren kan köra)
1 msk lönnsirap
½ tsk vaniljsocker
Instruktioner
Förvärm ugnen till 175 grader. Blanda blöta ingredienser för sig, torra för sig. Blanda ihop dem och häll över smeten i en smord och bröad bakform med 25 cm i diameter. Baka i 35-45 minuter beroende på din ugn, kolla om den är färdig efter 25 minuter genom att sticka en kniv eller en sticka och se om den kommer ut torr. Är den torr så är det färdigt, ta ut och låt svalna.
I en mixer mixa all ingredienser till glasyren tills den är slät, kyl gärna ned den en stund så blir den fastare. Bred över kakan när den svalnat.