Det är snart dags att ta ut grillen och njuta av de varma dagarnas avkoppling. Varför inte prova en fettsnål och proteinrik barbeque med tofu! Detta recept tar lite tid, men med god planering är det inte svårt och resultatet är underbart. Ett särskilt tack till min rumskompis på universitetet, Julianne, för detta recept.
Marinadsås
Ingredienser
3 msk jordnötssmör
½ dl tahini
2-5 dl vatten
1 msk paprikapulver
½ tsk vitlökspulver
2 tsk salt
2 paket fast tofu, frysta och tinade
Instruktioner
Vispa ihop marinadsåsen tills den är slät. Skär tofu i ca 8 bitar per styck. Marinera tofu skivorna i minst en timme. Baka tofu i en ugnsform med den marinerade såsen i 20 minuter vid 175 °C.
Barbequesås
Ingredienser
1 medium lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
6 dl tomatsås
½ dl vatten
2 ½ dl lönnsirap
1 msk brun farinsocker
1 ½ tsk salt
¾ tsk cayennepeppar ( eller efter smak )
1 ½ tsk persilja, torkad
1 ¼ dl citronsaft
2 msk sojasås
Instruktioner
Fräs lök och vitlök tillsammans. Tillsätt övriga ingredienser förutom citronsaft och sojasås. Koka upp såsen. Sjud i en timme. Tillsätt sedan citronsaft och sojasås. Häll såsen över den marinerade tofun. Grädda i 175 °C i ca 10 minuter eller tills den är helt uppvärmd. Servera medan den är varm.