Nötter anses ofta vara fettrik mat ochde är en koncentrerad energi källa. Därför tänker man ofta att de främjar viktökning. Men en intressant studie visade att ju högre konsumtion av nötter bland studiedeltagarna desto lägre var förekomsten av fetma.
Denna studie såg specifikt på nötter från träd och jordnötter (egentligen en baljväxt). Man fann att de deltagare som åt stora mängder nötter från träd och små mängder jordnötter hade den lägsta förekomsten av fetma, men de deltagare som konsumerade små mängder vanliga nötter och jordnötter hade den högsta förekomsten av fetma.
Andra studier har också visat att vikten tenderar att vara lägre hos individer som äter mer nötter jämfört med dem som äter mindre. Dessutom, när nötter lades till kosten hos deltagare i en annan studie, gick de inte upp i vikt.
Även om nötter är koncentrerad mat, så är de inte nödvändigtvis en orsak till viktökning. Dessutom för de med sig många hälsofördelar för människor med hjärtkärlsjukdomar och även potentiella fördelar för hjärnans hälsa.
Text: Theresa Nybo
Källa: Jaceldo-Siegl, K., Haddad, E., Oda, K., Fraser, G. E., and
Sabaté, J. (2014) Tree Nuts Are Inversely Associated with Metabolic
Syndrome and Obesity: The Adventist Health Study-2. PLOS ONE.
January 2014, vol. 9, issue 1, e85133