Nu har den nästa utgåva av LifeStyleVIEW-tidningen kommit ut och för att ge ett smakprov på innehållet kan du läsa ledaren här.
Tre obestridliga skäl
Vad vi äter är mycket personligt eftersom det har att göra med vad vi tycker om. Men vad vi tycker om kan bero på många olika saker, med ett antal påverkande faktorer, som kultur, ekonomi, familj, vänner, tillgänglighet, osv. Var och en av dessa faktorer spelar en viktig roll i utformningen av våra smaklökar. Ett växande antal människor ifrågasätter hur deras val påverkar inte bara dem själva, utan även deras omgivning.
Jag älskar mat! Jag älskar att smaka på nya saker. Och jag är förvånad över många kockars kreativitet, när det gäller smak, utseende, konsistens och lukt i det de lagar. Jag har varit vegetarian i nästan 40 år, och en växtbaserad vegan under ca 30 av dessa åren. Men min uppskattning och fascination med det att vara vegan har bara vuxit med tiden, särskilt som livsmedelssektorn har blivit alltmer kommersialiserad. Så när jag nyligen deltog i den 7:e Internationella Kongressen om Vegetarisk Näring i Loma Linda, Kalifornien, försökte jag de niera för mig själv varför det är viktigt för mig att äta en växtbaserad kost.
Tre obestridliga skäl: Kärlek, hälsa och hållbarhet! Kärlek till de djur vi delar denna planet med, att ge våra kroppar näring för optimal hälsa, så att vi kan njuta av den bästa kvalitetstiden med våra nära och kära, och slutligen hållbarhet för miljön omkring oss och möjligheten att fortsätta att ge mat åt en ständigt växande befolkning.
För de flesta människor är mat något vi får från mataffären, där vi plockar från långa hyllor av snyggt designade kartonger och påsar av livsmedel som ofta är så bearbetade att vi inte ens känner igen de naturliga ingredienserna. Vi är så långt bort från jordbruksfabrikerna idag, att vi inte hör eller ser den smärta och lidande som detta orsakar. Om vi gjorde det, kunde det kanske påverka våra val och preferenser för vad vi äter. I själva verket kan exponeringen på sociala medier, och även andra vanliga medias ökade sökande bakom kulisserna till dagens livsmedelsindustri, mycket väl vara det som driver den nya växtbaserade rörelsen framåt.
Är det då möjligt att älska och njuta av mat, och till och med ha en passion för den, och ändå äta med gott samvete? För mig är svaret JA! Ät mer växtbaserat. Låt bara fantasin sätta gränser för vad du kan skapa med den otroliga variation av underbara naturliga ingredienser som vi har tillgängliga från växtvärlden – alla utformade för optimal hälsa och njutning, och för vår planets hållbarhet och de djur vi delar den med. Bon appétit!
Claus Nybo
Chefredaktör