Det är rätt årstid för grönkål- vilken underbar grönsak! Den är full av näringsämnen, inklusive vitaminerna A, C, och K, samt kalcium, järn, folater och även lite protein. Och allt detta är packat i ett paket med väldigt lite kalorier! Grönkål är en bladgrönsak, i sällskap med bl a spenat, mangold och mörkgrön sallat. En färsk studie visade att människor som åt mer bladgrönsaker hade lägre risk att få kroniskt glaukom (öppenvinkelglaukom), som är den vanligaste formen av denna sjukdom. Glaukom är en progressiv ögonsjukdom som om den inte behandlas, efter hand kan leda till blindhet. Bladgrönsakernas skyddande effekt, som man såg i den aktuella studien, beror troligtvis på en hög halt nitrat. Detta är en av många fördelar med att äta grönkål och andra bladgrönsaker. Så under denna säsong, kan du njuta av din grönkål, och under resten av året får du se till att du äter dina bladgrönsaker!
Källor:
Kang, J. H., Willett, W. W., Rosner, B. A., Buys, E., Wiggs, J. L., and Pasquale, L. R. (2016) Association of Dietary Nitrate Intake With Primary Open-Angle Glaucoma: A Prospective Analysis From the Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study. JAMA Ophthalmology. 134(3):294-303.