Visste du att bönor, ärter och linser eller baljväxter, är en bra proteinkälla? De ger också våra kroppar viktiga vitaminer och mineraler som folat, kalium, järn och magnesium. De innehåller absolut inget kolesterol, har lågt fetthalt och fettet de innehåller är bra. Som en bonus är baljväxter höga i fiber och de kommer inte att sätta mycket av en buckla i din budget eftersom de är billiga! Forskning har även visat att baljväxter bidrar till att upprätthålla en jämn blodsockernivå, särskilt viktigt för dem med diabetes eller pre-diabetes.
Baljväxter kan köpas torkade eller redan kokta i burkar för snabb och enkel användning. De är bra i sallader, grytor eller wraps och med rätta kryddor kan du även göra läckra pålägg med lågt fetthalt. Etniska maträtter som t.ex. mexikansk eller indisk gör en god användning av baljväxter och är definitivt värt ett försök. Oroad över eventuell luft i magen från baljväxter? Prova att använda konserverade bönor eftersom de vanligtvis är lättare att smälta. Baljväxter har mycket att ge och bör avnjutas ofta!
Hänvisningar:
Mayo Clinic (2014) Beans and other legumes: Cooking tips. Taken from: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/legumes/art-20044278
Archives of Internal Medicine, Vol. 172 (No. 21), Nov. 26, 2012, (1653 – 1660)