Detta är en god sommarpaj. Jag gillar smaken av tomat och basilika i kombination med en god fyllning och en härlig skorpa! Detta recept kräver lite planering, men är egentligen inte svårt att göra och jag har inte hittat någon som inte gillar det. Tack, Anki, för denna smaskiga paj!
Pajskal
Ingredienser
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
¾ dl olivolja
¾ dl vatten
Instruktioner
Rör samman mjölet och saltet. Tillsätt oljan och vattnet och blanda ihop degen. Bearbeta inte degen mera än nödvändigt. Kavla ut degen och lägg den i en pajform, eller tryck ut den.
Nötstanning
Ingredienser
1 dl cashewnötter
2 ½ dl sojayoghurt el. sojamjölk
1 msk olja
ev. 1 tsk tahini sesampasta
½ tsk salt
ev. ½ tsk honung
ev. 1-1 ½ msk näringsjästflingor
½ tsk lökpulver
1 tsk psyllium/husk
Instruktioner
Kör cashewnötterna i mixern tills de är finmalda. Tillsätt resten av ingredienserna, utom psyllium, och mixa väl. Tillsätt psyllium och mixa igen.
Fyllning
Ingredienser
2 lökar, hackade
1 vitlöksklyfta, pressad
½ msk olja
1-2 tsk pizzakryddor
1 dl hackad fryst basilika
1 burk krossade tomater
ev. 10-20 svarta oliver
½-1 tsk örtsalt
½ tsk fruktsocker
ev. 1-2 krm paprikapulver
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 °C. Fräs löken och vitlöken i oljan och blanda med pizzakryddorna och ev. basilikan. Bred ut i det ogräddade pajskalet. Lägg krossade tomater och ev. oliver på lökblandningen och strö över örtsalt, fruktsocker och ev. paprikapulver. Häll stanningen över tomaten. Rör försiktigt med en gaffel i stanningen så att den rinner ner mellan tomatbitarna. Dekorera med oliver och tomatskivor. Grädda i 200 °C i nedre delen av ugnen 30-45 minuter tills pajen fått lite färg.