Jag älskar bönor! De smakar gott och är tillfredsställande. Som en bonus har de lågt fettinnehåll, mycket protein och mycket fibrer. Det här receptet beskriver ett av mina favoritsätt att äta svarta bönor på och vad är bättre än att äta dem med ett gott amerikanskt majsbröd!
Ingredienser
500 g torkade svarta bönor
Vatten för blötläggning
1 stor lök , hackad
1 röd paprika , hackad
1 grön paprika , hackad
1 msk olivolja
1 l vatten
1 tsk grönsakskrydda
2 lagerblad
½ tsk timjan
½ tsk oregano
½ tsk salt
en nypa cayennepeppar (om så önskas)
Instruktioner
Sortera bönorna (rensa bort små stenar eller bitar av smuts). Blötlägg dem i minst 8 timmar i mycket vatten . Dränera bönorna (spara inte blötläggningsvattnet). Fräs lök och paprika i olivolja. Tillsätt övriga ingredienser (inklusive de blötlagda bönorna) och koka upp. Sänk värmen och koka i 1-1 ½ timme, tills bönorna är mjuka. Ta ut ca. 2 ½ dl kokta bönor och mosa dem med en gaffel. Lägg dem tillbaka bland resten av bönorna och rör om så det tjocknar. Koka lite längre (ca 10-15 minuter) var försiktig så att de inte fastnar i bottnen och bränns. Servera med fullkornsris eller med amerikanskt majsbröd.
Tips
Istället för att tillaga på det traditionella sättet, placera alla ingredienser i en tryckkokare (efter bönorna blötläggs) och koka i ca. 20-25 minuter. Fortsätt med att mosa några av bönorna och koka lite längre så det tjocknar.
Majsbröd
Majsbröd är ett amerikanskt, ljust och fluffigt bröd, och något söt. Beroende på var i USA man äter majsbröd kan det vara mer eller mindre sött. Den kan man äta med margarin, toppad med bönor och vissa gillar att sätta honung på deras majsbröd som något gott.
Ingredienser
2 ½ dl mjöl
1 ¾ dl polenta
2-4 msk råsocker
¾ tsk salt
1 msk bakpulver
1 msk majsstärkelse
2,5 dl sojamjölk, osötad
2 msk rapsolja
Instruktioner
Blanda alla ingredienser och häll i en oljad ugnsform. Grädda i 175 °C i 25 till 30 minuter. Servera varm!
Tips
Försök att baka ditt majsbröd i en ugnfast järnpanna som har upphettats till 175 °C och är oljad innan du häller i smeten. Det kommer att ge ditt majsbröd en underbart knaprig skorpa. Det här är mitt favoritsätt att äta det på.