Vad skulle jul vara utan ris à la Malta? Här är en växtbaserad variant. Vi använder de samma basingredienserna, bara byter ut mjölk och vispgrädde med sojamjölk och soja- eller havre vispgrädde.
Ingredienser
2 ½ dl grötris
5 dl vatten
¾ tsk salt
9 – 10 dl sojamjölk
2 pkt soja eller havre vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
ev. ½ dl hackade mandlar
Instruktioner
Mät upp ris, vatten och salt. Koka upp och rör om. Lägg på lock. Koka i ca 10 minuter på svag värme utan omrörning eller tills det mesta av vattnet kokat in. Tillsätt sojamjölken. Rör om och koka upp på nytt. Lägg på locket och låt gröten svälla på svag värme ca 40 minuter utan omrörning. Är gröten för tunn, låt den svälla ytterligare. Är den för tjock, späd med mer sojamjölk och rör om.
Häll upp gröten i en vid form och låt den svalna i kallbad i diskhon. Sätt i kylen. När gröten är helt kall vispa soja eller havre vispgrädde. Vand ner grädden i gröten och blandas i ev. nötter. Servera med jordgubbssås eller körsbärssås.