Ingredienser
Pajdeg
3 dl kornmjöl
¾ dl olivolja
¾ dl vatten, iskallt
½ tsk salt
Instruktioner
Placera olivoljan i frysen någon timme så den blir ordentligt kall. Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt olivolja och kallt vatten och blanda allt. Rör inte mer än nödvändigt för att det ska blandas. Pressa ut degen i en pajform.
Fyllning
1 purjolök
2 lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
2 tsk oregano, torkad
2 tsk mejram, torkad
½ tsk örtsalt
1 dl cashewnötter
2½ dl sojayoghurt
½ tsk lökpulver
½ tsk salt
1 grönsaksbuljongtärning
1½ msk arrowrot
Riven veganost om så önskas
Instruktioner
Skiva purjon i ringar och skölj noga i vatten. Hacka löken. Pressa vitlöken ner i en varm stekpanna med olivolja. Lägg till lök och avrunnen purjo. Stek tills löken är genomskinlig och purjon är mjuk. Strö över oregano och mejram. Dra åt sidan.
Blanda övriga ingredienser (utom osten) i en mixer tills det är mjukt och krämigt. Lägg den stekta löken och purjon i det förberedda pajskalet. Häll över cashewkrämen. Använd gaffel för att försiktigt blanda krämen med grönsakerna. Baka i ugn vid 200 grader i 30-40 minuter. Tag ut och strö över riven veganost, om så önskas. Låt grädda i ytterligare 3 minuter tills osten smält.