av Theresa Nybo
Många studier har visat att maten vi äter påverkar vår fysiska hälsa. Kosten har kopplats till en ökad risk för diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer. Men hur är det med hjärnan? Det är ett fysiskt organ som får sin näring från maten vi äter, precis som resten av kroppen. En nyligen genomförd studie bland unga vuxna med symtom på depression illustrerar detta. Deltagarna fick minska intaget av industribehandlade livsmedel som socker, läskedrycker, fett eller processat kött. Samtidigt fick de öka intaget av frukt, grönsaker och fisk. Efter bara tre veckor såg man en förbättring av deras depressionssymtom. De som åt mest frukt och grönsaker visade störst förbättring. Och de som fortsatte att äta den nyttiga maten mådde fortfarande bra mentalt efter tre månader. Så ät och njut av nyttig mat för ett friskt sinne!
Referens:
Francis, H. M., Stevenson, R. J., Chambers, J. R., Gupta, D., Newey, B., Lim, C. K. (2019). A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – A randomised controlled trial. PlosOne. https://doi.org/10.1371/ journal.pone.0222768