Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Dess dödlighet har minskat kraftigt av framsteg inom diagnostiska åtgärder, kirurgi och kemoterapi. Men kost kan spela en roll för att förebygga bröstcancer helt och hållet. Högre östrogennivåer i blodet är en riskfaktor att främja utvecklingen av bröstcancer. Kvinnor som äter en fiberrik kost tenderar att ha lägre blod östrogennivåer och därför har en lägre risk.
En artikel publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, granskade tillgänglig data om kost och bröstcancer. Totalt 16 848 fall av bröstcancer inträffade bland 712 195 deltagare i 10 prospektiva studier på intag av kostfiber och bröstcancer. En fiberrik kost minskade risken för bröstcancer med 11%. En dos-respons hittades, som visar att för varje 10 extra gram av kostfiber sjönk risken med ytterligare 7% per dag .
Äta fiberrik mat kommer definitivt att minska risken för att utveckla bröstcancer. Ellen White, en 1800-tals hälsoreformator, måste ha insett fördelarna med en fiberrik kost när hon rådde: ”Vi måste hålla mer strikt till en enkel diet av frukt, nötter, frön och grönsaker.” (Counsels on Diet and Foods, 329)
Elvin Adams, MD, MPH
Källa: PositiveChoices.com. Använt med tillstånd.