Nyligen publicerades en mycket intressant studie som undersökte sambandet mellan växtbaserade koster och förekomsten av typ 2 diabetes. Forskarna i studien granskade data från mer än 200 000 män och kvinnor under en 20-års period. Man samlade regelbundet in data om kost, livsstil, medicinsk historia och uppkomsten av nya sjukdomar. Det visade sig att de som åt en övervägande växtbaserad kost, med ett minimum av animalieprodukter, hade ca 20 % lägre risk för diabetes.
Men alla växtbaserade koster är inte likvärdiga, utan några är nyttigare än andra. Forskarna kom fram till att en nyttig växtbaserad kost innehåller mycket fullkornsprodukter, frukter, grönsaker, nötter och baljväxter. En mindre nyttig växtbaserad kost innehåller däremot sådant som fruktjuicer, sötade drycker, raf nerat (vitt) mjöl och efterrätter. Det visade sig att de som åt en nyttig växtbaserad kost hade 34 % minskad risk för diabetes, medan de som åt en mindre nyttig växtbaserad kost i själva verket hade en 16 % ökad risk för diabetes.
Studien indikerar att man möjligen kan minska risken för typ 2 diabetes genom att äta mer fullkornsprodukter, frukter, grönsaker, nötter och baljväxter, samtidigt som man minskar intaget av animalieprodukter.
Källor:
Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Rimm, E. B., Spiegelman, D., Chiuve, S. E., Borgi, L., et al. (2016). Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Med 13(6): e1002039. DOI:10.1371/journal.pmed.1002039