Kämpar du med isolering under pandemin?
Torben Berglund
Förenta nationernas generalsekreterare, António Guterres, varnade nyligen för att covid-19-pandemin är den mest utmanande krisen som vi har ställts inför sedan andra världskriget. Man kan inte förneka att detta är mycket betydelsefullt. Vare sig vi förblir fysiskt friska eller inte så påverkas vi alla på olika sätt. Vid det här laget så är de flesta noga med att själva undvika att bli smittade och att inte smitta andra. Men det är inte bara den fysiska hälsan som är hotad, utan den mentala hälsan ställs också på prov. Hur handskas vi med våra tankar och känslor under denna kris så att vi klarar av att gå igenom detta, och kanske till och med blir starkare i slutändan?
Här är några tips:
1. Inse att detta är en kris
Ja, det är en kris som kom helt oväntat. Den medför stor ovisshet och hotar det som är viktigt och kärt för oss. Det påminner oss om hur fort allt kan förändras. Man vet aldrig vad som ska hända i nästa ögonblick. Det är bara Gud som vet. Förstora eller förminska det hjälper inte. Låt det vara vad det är, varken mer eller mindre, inom gränserna för vår kunskap och vårt förstånd. Ta ett steg i taget. Man kan inte gå tillbaka eller fly undan. Men kom ihåg att det är bättre att vara två, eller att ha sällskap. Om en faller så kan den andra hjälpa en upp. En kris visar våra bästa och sämsta sidor. Förvänta att se båda sidor hos dig själv och andra. Så ha tålamod, var vänlig och visa medkänsla med alla, även med dig själv. En kris kan vara en vändpunkt på gott och ont. Låt oss göra det bästa möjliga av denna kris.
2. Acceptera svårigheterna
Detta är inte en mardröm som försvinner när man vaknar, utan en realitet som man får leva med varje dag. Det är inget man kan komma ifrån. Vi är här just nu och vi behöver göra det bästa av situationen och stödja andra som också försöker göra sitt bästa. Dåliga saker kommer att hända. Man får uppleva förluster. Det blir mycket stress och kommer att ta tid. Men det kan också ge positiva resultat. Många kommer att lida fysiskt, mentalt, i relationerna, socialt, finansiellt, existensiellt och andligt. Det tjänar inget till att försöka övertyga sig själv och andra att allt är väl, för det är det inte. Men man kan få hjälp och tröst av varandra och av Gud. Det är dags att hålla ihop.
3. Det är tid för reflektion
Det är tid för en timeout. Vi lever i en värld full av jäkt och högt tempo där varje sekund ofta är fylld av något. Detta ger för lite tid till att tänka efter, reflektera, meditera, känna, samtala och hålla kontakt med andra. När mycket nu står still, så behöver vi sakta ner, öppna nya livsrum, stanna upp, värdera och tänka om. Fyll inte de öppna utrymmena med vad som helst. Låt eftertanken komma in. Lever jag det livet som jag vill leva? Vilka är de rätta värdena och prioriteterna i mitt liv? Vad är sanningen om mitt liv? När viruset översvämmar länderna så kan man uppleva att hjärtat och sinnet samtidigt översvämmas av helt orelaterade saker som kommer upp till ytan. Saker från det förflutna, nuet, eller framtiden, kan skölja över som havsvågor, eller man kan flyta på dem när de kommer. Men man måste vara beredd när vågorna kommer och kunna flyta med på det sätt som vågorna bestämmer. Sätt det viktigaste i första rummet. Fokusera och ägna mest tid till det viktigaste i livet.
4. Det du gör är verkligen viktigt
Älska mer och upprätthåll sociala kontakter, för dig själv och andra, trots social distansering. Du hjälper dig själv genom att hjälpa andra. För goda samtal varje dag med människor som är viktiga i ditt liv. Gör det per telefon eller via Internet om du är ensam, men om du har en partner så är det viktigt att att ta tid till fina personliga samtal öga mot öga. Kom också ihåg att tala med Gud. Det kanske är en bra tid för några djupa samtal. Gör det trevligare i din närhet. Nöj dig inte med att bara tvätta händerna, utan också ansiktet, håret, kläderna, golvet, och diska. När man sköter om den yttre miljön så hjälper det även självkänslan. Motionera mer. Gå ut om det är möjligt och motionera minst 30 minuter varje dag. Om man
inte kan gå ut så är det bra att ta en kort paus varje timme för någon typ av inomhusträning. Låt solen värma dig. Solen lyser inte bara upp himlen, utan gör även sinnet ljusare. Ät bättre mat. Avnjut två eller tre måltider om dagen, helst tillsammans med någon. Ät inte mellanmål hela tiden. Damma av kokböckerna och pröva några nya recept. Ät mycket färska grönsaker, frukt och annan nyttig mat. Sov tillräckligt mycket. Man ska lägga sig tidigt nog för att vakana utvilad. Om man känner för att ta en tupplur så är det bäst att göra det bara en gång om dagen, före sen eftermiddag och inte mer än 30 minuter. Skratta ofta. Humor är ett bra sätt att dämpa smärtor och lösa upp spänningar.
Gråt när det behövs. Att gråta är också ett bra sätt att lösa upp spänningar och att tala om för andra att man lider. Visa medlidande med dig själv och andra när tårarna kommer. Frossa inte. Frossa inte i Netflix. Frossa inte i arbetet. Frossa inte i nyheterna. Frossa inte i mat. Frossa inte i ilska eller frustrationer. Frossa inte i något.
5. Det finns ett liv vid sidan av pandemin
Låt inte viruset infektera hela livet. Det finns så mycket mer i livet och världen än viruset. Var tacksam för allt detta. Se medmänniskan. Bli inte självupptagen med ditt eget liv. Många behöver en hjälpande hand. Sök kontakt med en medmänniska varje dag. Det kunde vara värre. Allt är inte förlorat, även om man förlorar några saker.
6. Det finns hopp
Detta kommer också att ta slut. Mänskligheten har redan gått igenom större kriser och klarat av dem. Vi kommer även att klara av denna krisen. Så länge det finns liv så finns det hopp. För en kristen finns det till och med hopp i döden. Vi kanske lider, men behöver ändå inte bli förtvivlade. Vi är inte ensamma i krisen.
”Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa.”
Rom. 8:28, FB
”Frukta inte, ty jag har återlöst dig, jag har kallat dig vid namn, du är min.”Jes. 43:1, FB
Om du är orolig för tomhet och tristess under kommande dagar, så kan dessa råd leda till många bra aktiviteter, som också kan göra dig glad och lycklig.
Dr Torben Bergland är psykiater och biträdande ledare för Health Ministries vid General Conference of Seventh-day Adventists.
Översatt från engelska: Hans Bertil Juneby
Källa: Adventist World, använt med tillstånd www.adventistworld.org/struggling-with-isolation-during-the-pandemic/