av Theresa Nybo
Vad är det som gör att det idag är så populärt att vända ryggen åt animaliska produkter? Varför, som aldrig förr, blir folk vegetarianer? Det må finnas många orsaker men vi ska här titta på några.
DJUREN
Som inom så många andra områden i våra liv har utvecklingen av sociala medier ett stort in ytande över vårt tänkande och resonerande även när det gäller vad vi äter och inte äter. Med bilder och video lmer som blir virala på sociala media om förhållanden och behandling av djur i den kommersiella kött- och mejeriindustrin, av vilket mycket tidigare till stor del har varit obekant för allmänheten, så har man nu kommit upp i en ny nivå av information och kunskap om vad som händer i delar av denna industri. Detta har lett till att många har blivit medvetna om varifrån deras mat kommer. Och fast det nns familjegårdar där djuren behandlas med kärlek och tas väl omhand, så är utmaningen att med den växande befolkningsökningen och de alltid ökande efterfrågan, så kan dessa gårdar omöjligt tillgodose allt behov av kött på tallriken. Dagens vinstdrivande kommersiella matindustri har utvecklats till något som många har svårt att relatera till.
Toronto Vegetarian Association genomförde en mycket uppmärksammad kampanj i stadens tunnelbana. Af scher som visade bilder av en valp och en kalv, en kattunge och en kyckling ställde frågan: ”Varför älska den ena och äta den andra?”. Detta är bara ett exempel på en kampanj som har gått viral på sociala medier och som har gett många något att tänka på.
PLANETEN
Den fortsatt ökande globala uppvärmningen och matproduktionens hållbarhet för en stadigt ökande befolkning har fört med sig att man söker efter en lösning på dagens komplexa problem. När man utforskar sätt att hantera dessa problem, så har diskussionen om kosten kommit i framkant och fått allt er av dagens politiker att fokusera på detta. Den tidigare amerikanska presidenten Bill Clinton, tidigare vicepresident Al Gore, och även den allra senaste amerikanska ex- presidenten Obama, har börjat propagera för ett mer växtbaserat sätt att äta, som en del av lösningen på problemen med jordens förändrade klimat.
Flera studier som har granskat miljöpåverkan av olika sorters kost har i regel funnit att ju mer växtbaserad kosten är, desto färre negativa effekter blir det på miljön (1,2)….
Artikeln är hämtad från LifeStyleVIEW, nr. 3, 2017. För att läsa hela artikeln där.
Referenser:
1. Soret, S., Mejia, A., Batech M., Jaceldo-Siegl, K., Harwatt, H., and Sabaté, J. (2014) Climate change mitigation and health effects of varied dietary patterns in real-life settings throughout North America. American Journal of Clinical Nutrition. Doi: 10.3945/ajcn.113.071589.
2. Westhoek, H., Lesschen, J. P., Rood, T., Wagner, S., De Marco, A. Murphy-Bokern, D., Leip, A., van Grinsven, H., Sutton, M. A., and Oenema. O. (2014) Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe’s meat and dairy intake. Global Environmental Change. 26 (2014) 196-205.
3. FAO (2013) Key facts and findings. (para. 1) Retrieved from http://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/
4. United States Environmental Protection Agency (n. a.) Global Greenhouse Gas Emissions Data. Retrieved from https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data
5. FOA Newsroom (2006) Livestock a major threat to environment. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved from http://www.fao.org/Newsroom/en/news/2006/1000448/index.html
6. Ibid.
7. Ibid.
8. Weber C. & Matthews (2008) Food-Miles and the Relative Climate Impacts of Food Choices in the United States. Environmental Science & Technology. 42 (10) 3508-3513.
9. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott
10. Jordbruksverket (2017) Marknaden för kött, mjölk och ägg. Retrieved from http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/handelmarknad/kottmjolkochagg/marknadenforkottmjolkochagg.4.1b8a384c144437186eae59a.html
11. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott
12. Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Spiegelman, D., Chiuve, S. E., Manson, J. E., Willett, W. C., Rexrode K. M, Rimm, E. B, and Hu F. B. (2017) Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in US Adults. The FASEB Journal, vol. 31 no. 1 Supplement 167.4 Retrieved from: http://www.fasebj.org/content/31/1_Supplement/167.4.short
13. Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality–a systematic review and doseresponse meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. Published online February 22, 2017.
14. Li XS, Obeid S, Klingenberg R, et al. Gutmicrobiota-dependent trimethylamine N-oxide in acute coronary syndromes: a prognostic marker for incident cardiovascular events beyond traditional risk factors. Eur Heart J. Published online January 11, 2017.
15. Qin B, Moorman PG, Alberg AJ, et al. Dairy, calcium, vitamin D and ovarian cancer risk in African–American women. Br J Cancer. Published online September 15, 2016.
Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Milk, milk products and lactose intake and ovarian cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Int J Cancer. 2006 Jan 15;118(2):431-41.
16. Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutr J. 2016;15:91.
17. Alessio Crippa, Susanna C. Larsson, Andrea Discacciati, Alicja Wolk, Nicola Orsini, Red and processed meat consumption and risk of bladder cancer: a dose–response meta-analysis of epidemiological studies. Eur J Nutr (2016)
18. Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Rimm, E. B., Spiegelman, D., Chiuve, S. E., Borgi, L., et al. (2016). Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies. PLoS Med 13(6): e1002039. DOI:10.1371/journal.pmed.1002039
19. Ibid.
20. Satija, A., Bhupathiraju, S. N., Spiegelman, D., Chiuve, S. E., Manson, J. E., Willett, W. C., Rexrode K. M, Rimm, E. B, and Hu F. B. (2017) Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in US Adults. The FASEB Journal, vol. 31 no. 1 Supplement 167.4 Retrieved from: http://www.fasebj.org/content/31/1_Supplement/167.4.short