Ingredienser
1 dl ströbröd, helst hemgjort av sesam knäckebröd
1 msk jästextrakt, Marmite *
1 msk vetegroddar
2,5 dl havregryn
200 g silken tofu, mosad
1 lök, finhackad
1 bunt färsk persilja, finhackad
2 msk potatismjöl
1 tsk salt
1⁄4 – 1⁄2 tsk salvia, finmald
1 – 2 msk olivolja för stekning
Instruktioner
Blanda ihop alla ingredienserna till en smet. Forma smeten till små bollar och stek på alla sidor. Lägg i en glasform. Täck med stekt lök, champinjoner och brunsås. Antingen kan man baka direkt i ugnen vid 180°C i 30 minuter, eller förvara i kylskåp tills just innan servering (den kan stå i kylen upp till ett par dagar innan bakning) och baka då.
* Finns i butiker som säljer Brittiska matvaror, eller online i en nätbutik.
Lök och champinjoner
Ingredienser
200 g champinjoner
2 lökar
1 msk olivolja
Instruktioner
Stek tills löken är mjuk och genomskinlig. Lägg över tofubullarna.
Brunsås
Ingredienser
3⁄4 dl olivolja
3⁄4 dl vetemjöl
1 tsk lökpulver
1⁄4 – 1⁄2 tsk paprikapulver
1 liter potatisvatten, lättsaltat
1 dl Oatly iMat grädde (eller annan gräddersättning)
ett par droppar Collorit soya
salt efter smak
Instruktioner
Värm olivolja i en kastrull och rör ner mjölet, lökpulvret och paprikapulvret. Tillsätt potatisvattnet, lite i taget under vispning. Låt såsen småkoka 4-5 minuter. Späd med grädde, smaka av med Kolorit och salt. Häll över tofubullarna och blandningen av lök och champinjon.