Jag har inte träffat många människor som ogillar en god lasagne – krämiga såser, mjuk pasta och sen kan man lägga till alla möjliga grönsaker. Här är en vegetarisk lasagne utan ost. Istället har den cashewnötter som förvandlas till en krämig, vit sås och tofu som ger konsistens. Och smaken blir jätte god!
Ingredienser
270 g tofu, naturell, smulad
350 g bladspenat, frusen eller färsk
1 gullök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater
1 pkt (500 g) passerade tomater
6 halvor soltorkad tomat, hackade
1 tsk olivolja + 2 msk vatten
1 msk finhackad basilika, färsk, frusen eller torkad
1 msk finhackad oregano, färsk, frusen eller torkad
2 kuber grönsaksbuljong
250 g lasagneplattor, fullkorn
Vit sås:
2 dl cashewnötter, råa
8 dl vatten
2-3 tsk salt
3 msk maizena eller potatismjöl
1/2 msk citronjuice
Garnering
1 msk solrosfrön, råa
1/2 msk sesamfrön, råa
Instruktioner
Förvärm ugnen till 225 grader.
Värm upp olivoljan i en kastrull och stek löken tills den är mjuk och fått fin färg. Tillsätt vatten om det håller på att fastna och börjar bli bränt. Tillsätt resterande ingredienser, koka upp och låt småkoka i ca. 10 minuter.
Mixa alla ingredienser till den vita såsen tills du får en slät smet. Koka upp den lite så att den blir lite krämig, det är enklare att arbeta med den då.
I en ugnsfast form (ca. 25x35cm) börja med ett lager tofu/spenatsås, lasagneplattor och sedan tofu/spenatsås igen, toppa med den vita såsen ovanpå och avsluta med ett lager lasagneplattor. Fortsätt på samma vis tills du har slut på såserna, avsluta på toppen med vit sås och garnera med solrosfrön och sesamfrön.
Baka mitt i ugnen ca. 30 minuter.