Mycket har sagts om riskerna med att äta frukt och grönsaker som har behandlats med kemikalier. En färsk analys utfördes för att jämföra riskerna mot fördelarna i frågan om cancerrisk i samband med att äta icke-ekologiska frukter och grönsaker. Om hälften av USA:s befolkning skulle öka sin konsumtion av icke-ekologiska frukter och grönsaker med en portion, uppskattades ”att cirka 20 000 cancerfall per år skulle kunna förebyggas på grund av det ökade intaget av frukt och grönsaker, medan upp till 10 cancerfall per år kan orsakas av ökad pesticid konsumtion” (Reiss et al., 2012, Abstract). Samtidigt som de uppger att analysen visar betydande osäkerhet, så tror de att skillnaderna är så stora att konsumenterna ”inte bör vara oroliga för cancerrisker från att konsumera konventionellt odlade frukter och grönsaker” (Reiss et al., 2012, Abstract).
Så ät ekologiskt om du kan. Men om du inte kan äta ekologiskt, ät dina frukter och grönsaker i alla fall!
Food and Chemical Toxicology, 2012, 50 (12) 4421-4427