Kristna Tv Program med Bibeln i Centrum

TV för kropp, tanke och själ

 • English
 • Norsk Nynorsk
 • Svenska

nyheter

Corona och ångest

Sex råd för att ta hand om oro och stress under covid-19 pandemin

 

Janelle Ringer

 

Det verkar hända något nytt varje dag när det gäller coronaviruset, covid-19. Den ständigt pågående situationen kan förorsaka oro och stress. Därför är det viktigt att skydda sin mentala hälsa i denna osäkra tid.

 

Dr David Puder är medicinsk chef för MEND-programmet vid Beteendemedicinskt Centrum, Loma Linda University i Kalifornien. Han framhåller att nyheterna kan öka folks rädsla för covid-19. Det kan göra så man upplever att det farliga händer alldeles utanför dörren. Det är inte bra att bagatellisera faran med viruset, men det är viktigt att se det i rätt perspektiv.

 

Dr Puder rekommenderar att man bör tänka på några saker under den här tiden:

 

1. Pausa nyheterna
Även om det känns viktigt att följa med i allt som händer, så kan det vara mer skadligt än nyttigt. Försök planera perioder under dagen när man inte inhämtar de senaste nyheterna. Det kan vara särskilt bra för dem som är empatiska och blir djupt berörda av det de hör.

 

2. Stäng av sociala medier
När man är fysiskt isolerad från sina vänner, familj eller medarbetare, så kan det vara frestande att ägna mycket tid åt sociala medier, men det kan snabbt bli överväldigande. När man ser hur andra har det jobbigt så kan det ge oss samma slags stress. Man kan veta vad som händer utan att bli överväldigad. Det är viktigt att hålla kontakt med andra, men det är inte bra att använda sociala medier som informationskälla.

 

3. Motionera
Gå ut och motionera är viktigare än någonsin när livet är fullt av stress. Frisk luft och fysisk aktivitet är bra, både för mental hälsa och fysiskt välbefinnande. Kroppen blir full av stress, men fysisk aktivitet gör att man kan befria sig från stressen. Sätt igång blodcirkulationen och dra nytta av de goda effekter som den fysiska aktiviteten medför. Om man inte känner för att gå ut så är det lätt att hitta motionsvideor som man kan använda för att träna hemma.

 

4. Andas djupt
Andning känns kanske trivialt, men djupandning kan vara viktigt, både för att få syre till hjärnan och för att ge kroppen lugn och ro. Det finns träningsprogram online som visar hur man gör andningsövningar för att lugna ner och slappna av både kropp och sinne.

 

5. Ät nyttig mat
Det är viktigt att äta så nyttigt som möjligt medan man är isolerad. Det är särskilt viktigt om man har begränsade möjligheter att vara utomhus eller att vara lika fysiskt aktiv som man brukar vara. En del människor tycks vilja lagra mat som ska räcka i ett halvår, men det är viktigt att maten innehåller mycket färsk frukt och grönsaker — både för kropp och själ.

 

6. Håll kontakt med andra
Det är viktigt att hålla kontakt med nära och kära, särskilt när man saknar känslan av närhet till människor som man värdesätter. Ring till dem, sänd textmeddelanden och håll reda på vad som händer i deras liv. Håll kontakt med människor som gör dig glad.

 

Dr Puder uppmuntrar till att ta kontakt med vårdcentralen om man upplever att stressen blir för stor. De som har problem med sin mentala hälsa bör fortsätta att ta ordinerade läkemedel och vara uppmärksamma på nya eller ökade symtom.

 

Källa:
Loma Linda University Health News. https://news.llu.edu/health-wellness/dealing-with-anxiety-mental-health-during-covid-19

LifeStyleTV sänder relevanta, meningsfulla och livsförvandlande program till Skandinavien 24x7. Våra livsstilsfokuserade och bibelbaserade program är menade att motivera till en mera aktiv och hälsosam livsstil, där livet ses som en helhet - fysiskt, mentalt och andligt.


Följ oss via:

facebook RSS

LifeStyleTV
Gunnarsbyn Hagegården
67194 Brunskog
Sweden

 • captcha

  [hidden lang "se"]

 • ;

  Get LifeStyleTV for your iOS device:

  Vill du hjälpa till genom en donation?

  • Sverige:

  • Bankgiro: 5799-4832

  • Norge:

  • Konto: 9041.22.86196

  • Danmark:

  • Konto: 0890-0001047368

  • USA: Avdragsgill donation

  • Internatinellt: Banktransaktion


  • Vill du stötta varje månad?

  • LifeStyleTV Partner

  ©2021 LifeStyleTV