Kristna Tv Program med Bibeln i Centrum

TV för kropp, tanke och själ

  • English
  • Norsk Nynorsk
  • Svenska

Fullkornssemlor

Blir 12 semlor


Min första introduktion till semlor var för inte så många år sen och de var lagade av en duktig konditor. Det var kärlek vid första tuggan. Mandel, kardemumma, och lätt vispgrädde passar ihop enligt min mening. Cacyne har utvecklat en variant med pistaschnötter och fullkornsmjöl. Njut!

 

Ingredienser

Deg

3 dl ljus fullkornsvetemjöl

3 dl vetemjöl

1,5 tsk torrjäst

1 dl socker

1/2 tsk salt

2 dl sojamjölk, osötad

1/2 dl sojayoghurt

1/2 dl rapsolja

1 tsk kardemumma, malen

 

Fyllning

150 g sötmandel

50 g pistaschnötter, osaltade

1 – 2 bittermandlar

1 dl socker, t.ex muscovado el. rårör

2 – 3 msk vatten

 

Topping

2 dl sojagrädde, vispad

1 – 3 msk sojamjölk

Florsocker

 

Instruktioner

Torrjäst: Blanda i det med alla de torra ingredienserna i en bunke. Värm upp mjölken och yoghurten tills de är fingervarma och häll i bunken tillsammans med olja. Blanda ihop de torra och blöta ingredienserna tills du får en deg som du kan knåda i ca. 10 minuter. Strö lite mjöl över degen om det behövs medan du knådar.

 

Färsk jäst: Värm upp sojamjölken och sojayoghurten tills de är fingervarma och tillsätt socker och jäst. Rör om tills det löses upp och låt stå i 5-10 minuter tills det börjar bubbla. Tillsätt de resterande torra ingredienserna, blanda ihop tills du får en deg som du kan knåda i ca. 10 minuter.

 

Låt degen jäsa i ca. 1,5 – 2 timmar i en bunke med plastfilm och en handduk över på en varm plats.

 

Knåda degen igen för att få ur alla luftbubblor och skär i 12 bitar och rulla små bullar. Lägg dem på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper och låt jäsa igen i 30 min – 1h täckta med plastfilm och handduk igen på en varm plats. Förvärm ugnen till 200 grader.

 

Pensla dem med lite sojamjölk och baka mitt i ugnen i ca. 8-12 minuter, beroende på din ugn. Tag ut när de har fått fin färg och låt svalna innan du skär av toppen och gropar ur nedersta delen för att fylla den.

 

Blötlägg mandlar och pistaschnötter över natten eller i kokande vatten i ca. 1 timme. Hittar du bara saltade pistaschnötter kan du skala dem och koka upp dem snabbt i vatten, skölja dem och låta dem svalna. Kör dem därefter i en matberedare med resterande ingredienser.

 

Blanda smulorna av bullarna som du gröpt ur med mandelmassan och några matskedar sojamjölk. Fyll bullarna med denna “massa” och spritsa på vispad sojagrädde och sätt toppen på. Pudra med florsocker.

LifeStyleTV sänder relevanta, meningsfulla och livsförvandlande program till Skandinavien 24x7. Våra livsstilsfokuserade och bibelbaserade program är menade att motivera till en mera aktiv och hälsosam livsstil, där livet ses som en helhet - fysiskt, mentalt och andligt.


Följ oss via:

facebook RSS

LifeStyleTV
Gunnarsbyn Hagegården
67194 Brunskog
Sweden

  • captcha

    [hidden lang "se"]

  • ;

    Get LifeStyleTV for your iOS device:

    Vill du hjälpa till genom en donation?

    • Sverige:

    • Bankgiro: 5799-4832

    • Norge:

    • Konto: 9041.22.86196

    • Danmark:

    • Konto: 0890-0001047368

    • USA: Avdragsgill donation

    • Internatinellt: Banktransaktion


    • Vill du stötta varje månad?

    • LifeStyleTV Partner

    ©2020 LifeStyleTV